Via Magica, Bingo voor tovenaars

De Zwitserse uitgever Hurrican gooide in 2013 hoge ogen met het door Bingo geïnspireerde kaartspel (Rise of) Augustus. Dit spel van Paolo Mori werd dat jaar genomineerd voor het Spiel des Jahres en behaalde een tweede plaats bij de Kartenspielpreis. In beide gevallen werd Augustus overtroefd door het vuurwerk van Hanabi. Bij het Italiaanse Gioco dell’Anno 2013 was het wel raak. Sinds vorige week is er een bewerkte heruitgave van dit spel in omloop. Via Magica levert het speelplezier zonder de directe interactie van de pestkaartjes van de voorganger, doet dit in een compacte doos, voor een prettige prijs en met een vrolijk toverthema. HOT Games distribueert een versie met Nederlandstalige spelregels.

De kern van het spelmateriaal bestaat uit tachtig portaalkaarten. Elke kaart komt dubbel voor, maar mag je maar één keer bezitten. Iedere speler start met drie kaarten voor zich op tafel. De rest vormt een trekstapel, met een open aanbod van vijf kaarten ernaast. Iedere speler krijgt verder zeven kristalsteentjes. Aan de bovenkant van elke portaalkaart zijn meerdere symboolvelden afgebeeld. Er zijn zes verschillende symbolen. Dezelfde symbolen vind je op drieëntwintig fiches, waarvan er elke ronde één uit een stoffen zak wordt getrokken. De symboolfiches hebben een verschillende schaarste (1-6). Er zijn twee jokers, die bovendien een hernieuwde vulling van de zak activeren.

Na het trekken van een symboolfiche mag iedere speler één kristal (uit de persoonlijke voorraad of vanaf een ander symboolveld) op een overeenkomstig symboolveld van een van zijn portaalkaarten leggen. Net als bij Bingo is het de bedoeling om jouw kaarten te vullen, in dit geval met kristallen. Bij een gevulde kaart roep je ‘incantatum’, gaan de kristallen terug naar jouw voorraad, schuif je de kaart naar jouw zone met voltooide kaarten en trek je een nieuwe kaart. Een voltooide kaart levert winstpunten en/of een leuke bonus op (denk aan het ontvangen of plaatsen van extra kristallen, een symboolsoort als joker, een extra portaalkaart).

Bij het sparen van voltooide kaarten moet je goed letten op de eenmalige bonuspuntkaarten voor de speler die als eerste drie kaarten van dezelfde kleur voltooit of als eerste één kaart van elk van de vier kleuren. Daarnaast kun je tijdens het spel één exemplaar van een andere bonuskaartsoort claimen, door als eerste het afgebeelde aantal kaarten te voltooien. Hoe langer je kaarten verzamelt, des te hoger de buit (of des te groter de pijn wanneer iemand je voor is). Wanneer iemand zeven voltooide portaalkaarten bezit, eindigt het spel na die ronde met de puntentelling van de portalen en de bonuskaarten.

Via Magica is geschikt voor 2-6 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: