Rune Stones

Op Spiel 2019 introduceerde Queen Games Rune Stones, een nieuw bordspel van Rüdiger Dorn. Het spel bevat ook Nederlandstalige spelregels en wordt bij ons door HOT Games gedistribueerd. Rune Stones is een mengelmoes van deck building en grondstoffen verzamelen. De spelers verzamelen kaarten en edelstenen en laten artefacten maken, die onmisbaar zijn om winstpunten en runenstenen te bemachtigen. Je begint het spel met een startdeck van acht kaarten, waarvan je er vier op de hand neemt. De actieve speler kiest één van de drie mogelijke acties.

1) Nieuwe kaarten kopen. Je gebruikt de punten op je handkaarten van één kleur om één of meer kaarten uit het aanbod te kopen. Het te betalen aantal punten hangt af van de positie van de begeerde kaart in het aanbod. Je legt de gekochte kaart(en) samen met de gespeelde kaarten op je aflegstapel.

2) Vaardigheden van twee uitgespeelde handkaarten gebruiken. Hiermee mag je edelstenen uit de voorraad pakken, een dobbelactie uitvoeren (goed voor edelstenen, ruilen, punten, een extra kaart of een ertsfiche) of een kaart pakken. Soms moet je iets betalen om de buit te krijgen. Soms moet je kiezen uit meerdere opties. Elke kaart toont een getal. De hoogste van de twee gespeelde kaarten verdwijnt uit jouw deck. Bij handig gebruik kun je hierdoor jouw deck gericht trimmen.

3) Artefacten smeden. De speler mag maximaal twee artefacten uit twee verschillende smederijen smeden. Hiertoe moet je de afgebeelde hoeveelheid edelstenen in de kleur van het artefact (of drie ertsfiches) betalen. Sommige smederijen leveren ook nog een bonus op. Je plaatst elk artefact op een overeenkomstig symbool in de twee krachtrijen op jouw spelerbord.

Aan het einde van jouw beurt vul jij jouw kaarthand weer aan. Na de actie mag je eventueel alle artefacten (minstens twee) uit een van jouw rijen afleggen om winstpunten en één runensteen te verkrijgen. Hoe groter de set, des te meer punten je krijgt. Elke runensteen geeft jou een speciale vaardigheid voor de rest van het spel, zoals twee extra kooppunten, een kaarthand van zes i.p.v. vier kaarten, of bij actiemogelijkheid 2) de vaardigheden van drie handkaarten gebruiken. Omdat van elke runensteen één exemplaar minder beschikbaar is dan er spelers meedoen, wordt er aan het begin gejaagd op de toppers. Daarbij neem je voor lief dat jouw eerste setjes artefacten weinig punten opleveren.

Het spel eindigt na de ronde, waarin ten minste één speler 65 of meer krachtpunten heeft behaald. Na de eindtelling is de winnaar bekend.

Ten slotte

Dit nieuwe spel van Rüdiger Dorn is een leuke, vlotte deck builder en grondstoffenverzamelaar. Je bent op zoek naar een deck vol nuttige vaardigheden, een efficiënte route naar de artefacten, de benodigde winstpunten en de bonussen op de runenstenen. De kracht van deze bonussen verschilt. Bijvoorbeeld de combinatie van zes handkaarten en drie vaardigheden is erg sterk. In combinatie met de schaarste van de runenstenen moet je waken voor de spelbalans. Vooral met twee spelers kan een onoplettendheid jou permanent op achterstand zetten. Het spel functioneert overigens goed met alle genoemde spelersaantallen.

De interactie beperkt zich tot het wegkapen van door medespelers begeerde artefacten en runenstenen. Maar omdat het tempo ertoe doet, krijgt deze ogenschijnlijk geringe interactie vanzelf pit.

Ik heb de uitbreiding ‘Nocturnal Creatures’ aan mijn basisspel toegevoegd. Naast enkele nieuwe kaartvaardigheden introduceert deze uitbreiding een manier om extra grondstoffen te bemachtigen. Dit zorgt voor een versnelling van het spelverloop, waardoor de balans tussen diepgang en speelduur nog wat beter wordt. Er is al een tweede uitbreiding in de maak, die o.a. nieuwe runenstenen zal bevatten.

Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Queen Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 60 minuten