Wizard Würfelspiel

Tot mijn aangename verrassing kwam de Duitse uitgever Amigo afgelopen najaar met een Wizard dobbelspel, dat is bedacht door de Nederlandse spelauteur Daan Kreek. Daan heeft dit dobbelspel bedacht zonder Wizard in zijn hoofd. Via Leo Colovini is zijn ontwerp beland bij het redactieteam van Amigo en die zagen er meteen een dobbelspelvariant van Wizard in. In dit Wizard dobbelspel worden de symbolen en kleuren van het kaartspel gebruikt, er is ook een nar die jou kan helpen om strafpunten te voorkomen, de wizard doet dienst als joker en je verdient of verliest punten met juiste respectievelijk onjuiste voorspellingen.

Het spelmateriaal bestaat uit zeven dobbelstenen (met de kleuren blauw, groen, geel en rood, een wizard en een nar), tien toverkaarten voor de variant, één zienerkaart en een scoreblok. Iedere speler krijgt een formulier van het blok. Elke ronde begint met een voorspelling. De ziener voorspelt hoeveel symbolen hij van één kleur gaat gooien. Hij noteert de voorspelling op het desbetreffende veld op zijn formulier. Daarna doet iedere medespeler in volgorde een voorspelling, die moet afwijken van al zijn voorgangers. De eerste medespeler met de hoogste voorspelling in een andere kleur wordt de ziener van de volgende ronde. Ten slotte wijst de ziener een kleur toe aan het wizardsymbool (dit geldt deze ronde voor alle spelers).

Vervolgens mag de ziener drie keer dobbelen. Bij de tweede en de derde worp mag hij dobbelstenen naar keuze opnieuw gooien. Na elke worp mag iedere medespeler passen en de worp voor zichzelf scoren. Wanneer de ziener voortijdig past, moet iedere nog actieve speler ook scoren. Voor jouw score vergelijk jij jouw voorspelling met de zeven dobbelstenen. Zijn aantal en kleur goed voorspeld, dan noteer je een X op het veld van jouw voorspelling. Zijn er meer of minder stenen gegooid, noteer je het verschil. Zijn er een of meer narren gegooid, dan mag jij als alternatief een narrentelling doen. Daartoe noteer je een X op het desbetreffende (lege!) narrenveld en een 0 op jouw mislukte voorspelling.

Het spel is voorbij wanneer iemand de vooraf afgesproken hoeveel X-en op zijn formulier heeft genoteerd (9-12). Je krijgt punten voor juiste voorspellingen. Elke X in de eerste kolom is één punt waard, elke X in de tweede kolom twee punten enzovoort. Heb je het afgesproken aantal X-en gehaald, dan krijg je drie bonuspunten. De bij mislukte voorspellingen genoteerde cijfers leveren hun waarde aan minpunten op.

De toverkaarten worden gebruikt voor een variant. Je trekt elke ronde één toverkaart, die de regels voor deze ronde verandert. Voorbeelden: een wizard telt voor alle kleuren; je mag narren niet opnieuw gooien en de voorspellingen tellen dubbel; narren nemen de kleur van jouw eigen voorspelling aan; je mag een veld met minpunten in de gekozen kleur neutraliseren; de medespelers voorspellen tegelijk in het geheim; enzovoort.

Ten slotte

Ik introduceerde het kaartspel Wizard in 1997 bij de collega’s waarmee ik al jaren elke lunchpauze een spelletje speelde. In de jaren daarna speelden we niets anders dan deze boerenbridgetopper. Na honderden potjes werd dit kaartspel uiteraard op een hoog niveau gespeeld, waarbij het verzieken van de scores van de medespelers tot hoge kunst werd verheven.

Ik begrijp waarom Amigo dit dobbelspelletje heeft gekoppeld aan het kaartspel. Vermoedelijk met name om mee te liften op het succes van het kaartspel, maar uiteraard ook omdat je bij beide spellen vooraf moet aangeven waarvoor je deze ronde gaat. Een verdere vergelijking vind ik niet eerlijk tegenover het dobbelspelletje. Laatstgenoemde is grillig en mist de mate van invloed en de verfijnde interactie van het kaartspel. Maar verder biedt dit dobbelspel vlot en luchtig vermaak op de speeltafel. De geluksfactor is torenhoog, maar omdat dit tegelijkertijd de spanning en het leedvermaak aanjaagt, past dit goed bij dit spel. Lekker dobbelen en lol hebben, soms heb je niet meer nodig voor twintig minuten speelplezier.

999 Games heeft op 11 december 2020 de komst van de Nederlandstalige editie aangekondigd.

Auteur: Daan Kreek
Uitgever: Amigo
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30-45 minuten