Herrlof Kickstarter

De Nederlandse uitgever Jolly Dutch Productions heeft vandaag de Kickstarter voor het kaartspel Herrlof gelanceerd. Herrlof is een ontwerp van Alexander Kneepkens en Inge van Dasselaar. Het spel is geïllustreerd door Tristam Rossin. De Kickstarter loopt tot 4 februari 2020; het spel wordt in juli 2020 uitgebracht.

Herrlof is een slagenspel voor twee spelers. Het deck bestaat uit tweeënveertig speelkaarten. Er zijn zesendertig cijferkaarten in vier kleuren (waarde 1-9), waarop Vikingen zijn afgebeeld, en zes neutrale symboolkaarten. De spelers krijgen een hand van vijftien kaarten. De rest vormt een stapel, waarvan de bovenste kaart de troefkleur bepaalt. De spelers noteren voor elke ronde hoeveel slagen zij denken te halen.

De eerste speler komt uit met een kaart. De andere speler moet kleur bekennen (de symboolkaarten mag je altijd spelen). Kan hij dat niet, dan mag hij een andere kleur spelen. De slag gaat naar de hoogste kaart van de gevraagde kleur, c.q. naar de hoogste troef. De winnaar van de slag legt deze herkenbaar op zijn scorestapel en komt uit met een nieuwe kaart. Na vijftien slagen is de ronde voorbij en worden de punten toegekend. Je krijgt één punt voor elke slag, tien bonuspunten voor een juiste voorspelling en vijf bonuspunten wanneer je drie of vier slagen hebt gehaald.

Sommige cijferkaarten hebben een speciale actie. Wanneer je een slag wint met een ‘1’, mag je een eerder gewonnen slag van je tegenstander stelen. Wanneer je een ‘3’ speelt, mag je de bovenste kaart van het deck bekijken en hiermee desgewenst een andere kaart vervangen. Wanneer je een slag met een ‘6’ wint, mag je blind een handkaart van je tegenstander stelen en hem deze of een andere kaart teruggeven. Win je een slag met de ‘9’, dan mag jouw tegenstander uitkomen. Met de ene symboolkaart kun je alles duiken, met de andere vernietig je de desbetreffende slag (en wordt troef gewisseld wanneer je tegenstander er ook een speelt).

Het spel eindigt na de ronde waarin een of beide spelers vijftig of meer punten hebben verzameld. De speler met de meeste punten wint (de hoeveelheid juiste voorspellingen breekt een gelijke stand). De regels bevatten een variant voor drie spelers, waarbij iedereen met elf kaarten speelt.

Ik heb een paar tweepersoonspotjes met een prototype gespeeld. Dat is mij goed bevallen. Door de forse bonus voor een juiste voorspelling wil je daarop jouw pijlen richten, maar het scoresysteem biedt ingebakken troost omdat je ook een hoop punten kunt verdienen wanneer een mislukte voorspelling gepaard gaat met het binnenhalen van veel slagen. Het is bevredigend om een mislukte eigen voorspelling te compenseren ten koste van de tegenstander. Met de 1-actie en de tweede symboolkaart kun je tegen het einde van een ronde een minimale mislukking kantelen naar een juiste voorspelling. Dit zorgt voor leuke spanning. Er is sprake van enige onzekerheid, omdat je niet met alle kaarten speelt, maar dit biedt eigenlijk eerder meer spanning dan dat het je in de weg zit. Resumerend, Herrlof biedt veel speelplezier in een compacte doos met een prettige prijs.

Meer informatie: