Mijn Spel van het Jaar 2019

Na Gentes in 2017 en Clever in 2018 kies ik ook dit jaar mijn eigen spel van het jaar. Mijn hoogvlieger van 2019 is het kaartspel Wingspan van Elizabeth Hargrave. In dit spel staan vogels centraal, zowel in het thema als in het oogstrelende spelmateriaal. Wingspan is een vlotte en toegankelijke ‘engine builder’, waarbij je op zoek moet naar kaartreeksen die een actiemotor met lucratieve bonussen opleveren. Voor mijn beoordeling van het spelsysteem verwijs ik je graag naar mijn recensie. Naast mijn enthousiasme voor het spel loop ik ook warm voor de passie voor vogels waaruit het is ontstaan en voor de gedrevenheid waarmee Elizabeth Hargrave vrouwelijke spelauteurs op de kaart zet. Het totaalplaatje klopt voor mij.

Bij de Nederlandse Spellenprijs vloog Wingspan niet voorop, maar ging de winst naar Rovers van de Noordzee. Na een eerste kennismaking in 2018 heb ik dit spel de afgelopen weken meerdere keren gespeeld. Na deze extra potten is de aanvankelijke frisheid van deze worker placement variant vervlogen, blijkt het spel zich elke keer langs dezelfde lijnen te ontwikkelen en valt de herspeelbaarheid (van het basisspel) tegen. Met deze extra speelervaring achter de kiezen vind ik het jammer dat dit spel de Nederlandse Spellenprijs ten koste van een hoogvlieger als Wingspan (of Gentes) heeft gewonnen.