25 jaar spellennieuws

Ergens in de tweede helft van deze maand (de exacte datum weet ik niet) startte de 25ste jaargang van mijn website over spelletjes. Ik won in december 1995 een gratis internetabonnement, wat na een paar dagen een eerste homepage met mijn Oostenwind columns uit het verenigingsblad van Ducosim opleverde. Dit groeide uit tot de website Spelweb met regelmatige nieuwsberichten en onregelmatige recensies, die een paar jaar later overging in Bordspel.com. Sinds 2012 ben ik actief onder de naam Bordspeler.nl. Ik heb de afgelopen decennia met veel plezier vrije tijd ‘opgeofferd’ om anderen via mijn website enthousiast te maken voor de spellenhobby.

De meeste Nederlandse uitgevers zijn helaas niet of nauwelijks bereid om actief informatie over hun spellen te verstrekken, waardoor het informeren van Nederlandstalige spelers mij onnodig veel tijd en moeite kost. Veel uitgevers zijn tegenwoordig actief op social media en hechten weinig tot geen waarde aan een onafhankelijke spellennieuwssite met zorgvuldig opgebouwde spelbeschrijvingen. Volledige controle lijkt anno 2020 hun dingetje.

Het moeizaam achterhalen van spellennieuws voelt als trekken aan een dood paard. Mijn vrije tijd is me meer waard dan dat. De 25ste jaargang van deze site is een natuurlijk moment voor bezinning. Ik heb besloten met ingang van 2020 te stoppen met het actief verzamelen van spellennieuws. Dit is een nuchter besluit zonder emotionele lading. Het doet niets af aan het plezier waarmee ik jullie de afgelopen jaren spellennieuws heb bezorgd.

De stekker gaat er niet volledig uit. Wanneer een van de kleine Vlaamse of Nederlandse uitgevers actief informatie over nieuwe spellen en/of crowd funding projecten aanlevert, plaats ik hier met plezier een bericht. Wanneer ik een spellenbeurs heb bezocht, zal er in de meeste gevallen een beursverslag volgen. Wanneer ik zin heb om een spel te recenseren, is deze site nog steeds de plek waarop ik dat doe. Maar de regelmaat gaat eraf, de frequentie gaat omlaag en de meeste grote uitgevers zijn mijn tijd niet waard. Ik zal in de komende maanden bezien hoe dit uitwerkt op de structuur en de presentatie van de site.

Nu we het toch over de site hebben. Ik ontdekte onlangs dat het door mij gebruikte WordPress ‘child theme’ is verouderd en daardoor noodzakelijke updates van het onderliggende systeem blokkeert. Ik wil de site t.z.t. updaten naar een moderne versie van het thema. Uit een test bleek dat dit verrassende gevolgen heeft voor het uiterlijk van de site (waaronder de titelafbeelding). Ik ben me aan het inlezen in de nieuwe versie, zodat ik de meeste issues kan oplossen en voor de rest een aanvaardbaar alternatief kan vinden. Het kan zijn dat de website in de loop van het voorjaar tijdelijk vreemd oogt of bepaalde functionaliteiten mist.

De beste wensen en veel speelplezier voor 2020!

Erwin