Vooruitblik 999 Games 2020

999 Games publiceerde vlak voor de Kerst een vooruitblik met de nieuwe spellen die in de eerste maanden van 2020 worden verwacht. Ik heb geen gedetailleerde informatie van de uitgever ontvangen (mijn vaste contactpersoon heeft sinds kort andere taken). Ik beperk me noodgedwongen tot korte spelbeschrijvingen.

Catan Kosmonauten is een bewerkte heruitgave van het Duitse Sternenfahrer uit 1999. Deze editie heeft nieuwe (en naar het schijnt betere) speelstukken, illustraties van Franz Vohwinkel en een variabel speelbord. In dit zelfstandige bordspel vliegen de kolonisten door de ruimte en stichten ze nieuwe kolonies en ruimtehavens. Het is nog steeds Catan, dus kent dit spel ook genummerde opbrengstfiches en bepalen de dobbelstenen welke planeten grondstoffen opbrengen. Dit ontwerp van Klaus Teuber is geschikt voor 3-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 120 minuten.

King’s Dilemma is de Nederlandse editie van een spel van Horrible Games. Dit is een interactief spelsysteem waarbij het verhaal van het koninkrijk zich met elke getrokken speelkaart verder ontwikkelt. De titel slaat op de constante spanning tussen de belangen van het koninkrijk en jouw eigenbelang. Dit spel werd medio 2018 al door 999 Games aangekondigd, leek dit voorjaar van de radar te zijn verdwenen, maar duikt alsnog op in de releaseplanning van 2020. Dit ontwerp van Hjalmar Hach en Lorenzo Silva is geschikt voor 3-5 spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

999 Games start komend voorjaar de nieuwe spellenreeks Similo. Elke set is een coöperatief deductiespel. De tipgever geeft zijn medespelers aanwijzingen aan de hand van speelkaarten, waarmee hij aangeeft dat de kaart iets gemeen heeft of verschilt van het door de anderen te achterhalen geheime personage. De eerste twee sets zijn Sprookjes en Historie. De sets zijn te combineren. Similo is een ontwerp van Martino Chiacchiera, Hjalmar Hach en Pierluca Zizzi. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 10-15 minuten.

Marco Polo II: Op bevel van de Khan is een zelfstandig speelbare opvolger van de asymmetrische topper en Deutsche Spiele Preis en Nederlandse Spellenprijs winnaar. Nu vertrek je vanuit Peking op verschillende routes door Azië. De basis van het spelsysteem is bekend. Op het eerste gezicht herken ik  de volgende nieuwe elementen: een nieuw speelbord, nieuwe karakters, gildezegels, jade, nieuwe acties (beweging, markt, opdrachten enzovoort), nieuwe eindvoorwaarden. Marco Polo II is een ontwerp van Simone Luciani en Daniele Tascini. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 30 minuten per speler.

Parijs is de Nederlandstalige editie van een tweepersoonsspel van de Spaanse uitgever Devir. In het kielzog van de wereldtentoonstelling van 1889 loopt de lichtstad Parijs voorop in elektrische straatverlichting. Je speelt een stadsplanner met de taak de stad zo mooi mogelijk te verlichten om bezoekers te lokken en kunstenaars te inspireren. Om de beurt plaatsen jij en je tegenstander eerst een stadstegel waarmee je het grid van de stad neerlegt of kies je een gebouw om in de tweede fase van het spel te plaatsen. Zorg ervoor dat jouw eigen stadsgebieden groot genoeg zijn om gebouwen te plaatsen en dat er voldoende lantaarnpalen zijn om ze te belichten. Parijs is een ontwerp van Jose Acebo. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Keer op Keer 2 is de inspiratieloze titel van de opvolger van het leuke roll & write dobbelspel van Inka en Markus Brand. Nieuwe dobbelstenen en mogelijkheden zorgen voor verse uitdagingen. Zo kun je de zevende dobbelsteen kiezen, met de bom vier vakjes waar dan ook aankruisen en met het hartje extra punten verdienen met een voltooide kolom. Het loont nu ook om de rijen compleet te maken. Dit spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Het coöperatieve slagenspel De Crew en Knizia’s avontuurlijke deck builder De Zoektocht naar El Dorado had ik al eerder aangekondigd.

In de loop van het voorjaar trekt 999 Games weer een blik Tiny Tins open. De batch van 2020 bestaat uit Regenwormen, Konijnen Hokken, Pechvogel en Vlotte Geesten.

De liefhebbers van deduceren en puzzelen komen aan hun trekken met de nieuwe Pocket Escape Room titel De Vloek van de Sfinx en de nieuwe EXIT sets De Beroving op de Mississippi en De Vlucht naar het Onbekende.

Meer informatie: