De Crew bij 999 Games

999 Games heeft vandaag de komst van De Crew aangekondigd. Ik heb sinds de eerste kennismaking op de Preview Night van Spiel 2019 meerdere potjes gespeeld en ben voor dit kaartspel gevallen. Ik had niet verwacht dat coöperatief slagen halen zo spannend, uitdagend en leuk zou zijn. Op Spiel eindigde De Crew bovenaan de Fairplay Hitlijst, sindsdien wordt het spel wereldwijd bejubeld door gerenommeerde recensenten. 999 Games houdt de releasedatum voorzichtig op ‘voorjaar 2020’. Da’s verstandig, want ze lopen mee in een internationale productierun. Die zijn gevoelig voor vertraging. Wanneer alles naar wens verloopt, zou het spel Zuiderspel 2020 kunnen halen.

De Crew is een coöperatief slagenspel, waarbij de spelers een reeks missies met steeds uitdagender opdrachten spelen. Er zijn in totaal vijftig missies. De basis is bekende kost voor ervaren kaartspelers, je moet kleur bekennen, de hoogste kaart in de juiste kleur wint de slag, de troef (raket) is net even wat beter. De uitdaging zit ‘m in de opdrachten, die bepalen dat bepaalde kaarten op een bepaalde manier gewonnen moeten worden. De uitdaging wordt vergroot omdat je maar zeer beperkt mag communiceren. Je mag namelijk niets vertellen over jouw kaarten. Communicatie mag alleen via een fiche waarmee je één keer per missie aangeeft wat jouw hoogste of laagste kaart van een kleur is, of dat je maar één kaart van die kleur hebt. Daartoe leg je een kaart open voor je op tafel en markeer je één van de drie genoemde opties. Deze kaart geldt overigens nog steeds als een handkaart. Een missie bestaat uit meerdere opdrachtkaartjes. De speler met de hoogste raket moet er eerst een kiezen, daarna volgt de rest. Je vervult een opdracht door een slag te winnen met de afgebeelde kaart erin. Later wordt het lastiger, omdat opdrachten in een bepaalde volgorde moeten worden behaald.

De Crew is een ontwerp van Thomas Sing. Het spel is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft per missie een speelduur van ongeveer 20 minuten. Een variant voor twee spelers is bijgevoegd.

Meer informatie: