Winnaars Gouden Ludo 2019

Vanavond zijn de winnaars van de Gouden Ludo 2019 bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst voorafgaand aan de beurs Spel 2019 in Antwerpen. De Gouden Ludo is dé Vlaamse spellenprijs. De Gouden Ludo kent, net als de Nederlandse zusterprijs, twee categorieën: familie en expert. Begin oktober zijn in elke categorie drie spellen genomineerd voor de eindronde. Een grote groep van meer dan twintig Vlaamse spellenclubs heeft uit de genomineerden de twee winnaars gekozen.

De winnaar in de categorie familie is Rovers van de Noordzee, een worker placement bordspel van de Nieuw-Zeelandse spelauteur Shem Phillips. In dit spel verzamel je in een dorpje wapenrusting, bemanningsleden en proviand. Daarna kies je het ruime sop om op de plaats van aankomst havens, kloosters en forten te plunderen (de setting is allesbehalve familievriendelijk). Dit levert je winstpunten en buit op. Het worker placement mechanisme is op een leuke manier geïmplementeerd. Je voert twee acties uit door eerst een werker te plaatsen en vervolgens elders een werker te nemen. Omdat de kleur van de werker belangrijk is, leidt dit tot logistieke uitdagingen en kun je elkaar soms een beetje plagen. Rovers van de Noordzee wordt uitgegeven door White Goblin Games. De andere genomineerden waren Welcome to.. en De Kwakzalvers van Kakelenburg.

De winnaar in de categorie expert is Wingspan, een engine builder kaartspel van Elizabeth Hargrave. Er zijn 170 unieke en prachtig geïllustreerde vogelkaarten. Je kiest om de beurt één actie, waarmee je voedsel verzamelt, eieren legt, nieuwe vogelkaarten trekt of tegen betaling van voedsel vogelkaarten in de juiste leefomgevingen op jouw tableau aflegt. Daarop kun je verder een reeks bonusacties activeren, waarmee je lekker kunt binnenvliegen. Na elke tussenronde verdien je winstpunten via een meerderhedenspelletje. Na vier rondes volgt een eindtelling met punten voor o.a. vogels en eieren. Wingspan wordt uitgegeven door 999 Games. De andere genomineerden waren Gugong en Teotihuacan.

Commentaar: ik heb deze Vlaamse spellenprijs hoog zitten. Dit is weliswaar een publieksverkiezing, maar omdat er wordt gestemd door (leden van) spellenclubs, zit er als het ware een hele grote jury achter deze prijs. Ik vind het grappig dat de Nederlandse Spellenprijs twee weken geleden Rovers van de Noordzee tot winnend expertspel heeft uitgeroepen en onze zuiderburen dit nu het beste familiespel vinden. Bijkomend voordeel van deze herindeling is dat onze Vlaamse speelvrienden een schitterende expertwinnaar hebben gekozen. Chauvinisme lijkt bij deze spellenprijs geen rol te spelen, ondanks drie hoogwaardige nominaties van Vlaamse uitgevers gaat de winst dit jaar twee keer naar Nederland.

Meer informatie: