Spellenspektakel 2019: een topbeurs

De spellenclubs hadden hun eigen stekje in een corridor aan de achterzijde van de hal. Dit gaf hun speeltafels een beetje het gevoel van een kleinschalige conventie. Dit paste wat mij betreft goed bij de gezelligheid die deze clubs uitstralen. Dit verenigingenplein werd o.a. bevolkt door Ducosim, Spelgroep Phoenix,  M44Brigade en Roll the Dice uit Veldhoven. Laatstgenoemde maakte uiteraard reclame voor de spellenbeurs Zuiderspel, die met deze verhuizing naar Utrecht in één klap de grootste en gezelligste beurs van Zuid-Nederland is geworden. Over groot en gezellig gesproken, ik begrijp dat Roll the Dice afkoerst op 200+ leden. Dat is een topprestatie voor een lokale spellenclub. Bij Roll the Dice ontdekte ik verder de traditionele hitlijst met beursspellen. Een korte blik op het scherm leerde mij dat – in de volgorde van de ranglijst – Wingspan, Taveernen, Hadara en Rovers van de Noordzee in de smaak vielen.

Ducosim demonstreerde o.a. NSP-titels

M44Brigade met Memoir ’44

Roll the Dice

Spelauteurs en kleine uitgevers vulden weer talrijke speeltafels op het indieplein. Het is voor de beurs en de Nederlandse spelcultuur belangrijk dat ook deze eenpitters zich goed kunnen presenteren. Mooi dat ze erbij zijn en hun creativiteit met het publiek delen.

het indieplein

was ook dit jaar in balans

Over erbij zijn gesproken, het viel menig bezoeker op dat The Game Master dit jaar niet op de beurs stond. Tijdens de lunchpauze op zaterdag liep ik bij toeval Hans van Tol tegen het lijf. Hij schoof bij ons aan tafel en vertelde het een en ander over zijn plannen. The Game Master werkt momenteel aan een nieuw bordspel, dat naar verwachting in het voorjaar van 2020 zal verschijnen. Met een nieuwe titel op tafel wordt de deelname aan beurzen vanzelf weer actueel. Ik kreeg ook vragen over de afwezigheid van Pumpkin Games, maar van deze uitgever heb ik sinds het voorjaar niets meer gezien of gehoord. Ik heb geen idee wat daar allemaal speelt.

De Vlaamse uitgevers Game Brewer en Jumping Turtle Games waren weer prominent aanwezig. Eerstgenoemde had op deze Nederlandse beurs geen bar met zalig Belgisch bier bij zich, maar wel een stand vol speeltafels waarop naar hartenlust werd gespeeld. Laatstgenoemde werkte onder de naam Hydra Games weer samen met de Nederlandse uitgevers Keep Exploring Games en Black Box Adventures. Jumping Turtle Games werd op vrijdagavond geëerd met de winst van de Nederlandse Spellenprijs voor Welcome to…. Een mooie waardering voor een goed spel en voor een uitgever die goed aan de weg timmert. Ook bij Hydra waren de speeltafels doorlopend bezet.

Game Brewer zonder schuim, maar met voldoende speelplezier

Topdrukte bij Hydra Games

Het Spellenspektakel heeft de verhuizing naar Utrecht goed doorstaan. Deze eerste Domstadeditie was een groots spellenfeest en een dito succes. Een compliment aan Frank, Coca en de andere leden van het organisatieteam. En uiteraard ook aan de uitgevers, auteurs, verenigingen en spelleiders die de tafels hebben gevuld met twee dagen hoogwaardig speelplezier. Deze beurs is nog lang niet uitgegroeid, ik ben benieuwd hoe het Spellenspektakel zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Misschien is het idee om de beurs t.z.t. te combineren met een indoor fantasyevenement, een tak van sport waar dit organisatieteam ook veel ervaring mee heeft, en/of met escape rooms?

Frank was altijd al een vrolijk mens, maar dit jaar was hij bijzonder blij

Pagina's: 1 2 3 4 5 6