Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2019

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag de winnaars van 2019 bekendgemaakt.

Winnaar van de categorie familiespel is Welcome to…, een spel voor 1 – 100 spelers vanaf tien jaar, waarbij de spelers elk hun eigen woonwijk in de jaren ‘50 aanleggen. Het spel is ontworpen door Benoit Turpin en wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games. De andere genomineerden in deze categorie waren Clever en De Kwakzalvers van Kakelenburg (uitgever: 999 Games).

Winnaar van de categorie expertspel is Rovers van de Noordzee, een bordspel voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij Vikingen op rooftocht gaan. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en wordt uitgegeven door White Goblin Games. De andere genomineerden in deze categorie waren Gentes (uitgever: Game Brewer) en Wingspan (uitgever: 999 Games).

Commentaar: met drie hoogwaardige nominaties had ik verwacht dat 999 Games een prijs in de wacht zou slepen. Ik vind het opmerkelijk dat ze alweer achter het net vissen. Aan de andere kant vind ik het leuk dat Jumping Turtle Games in de prijzen valt. Een sympathieke uitgever, die al een tijdje aan de weg timmert en Welcome to… is een hoofdprijs waard. Dat vind ik niet van Rovers van de Noordzee. Da’s op zich een prima en verdomd leuk worker placement spel, maar kan wat mij betreft niet op tegen de kwaliteit van Wingspan of Gentes.

Meer informatie: