Minecraft bordspel bij Ravensburger

Op Spiel 2019 introduceerde Ravensburger het bordspel Minecraft: Builders & Biomes, dat is gebaseerd op het populaire computerspel. In dit Minecraft bordspel verken je de bovenwereld, verzamel je bouwblokken en bouw je indrukwekkende gebouwen. Het gemeenschappelijke speelveld is een raster van 4 x 4 stapels met elk vier bouw- en/of monsterkaarten, met daartussen wandelruimte voor de speelfiguren. Daaromheen liggen zestien neutrale wapentegels, de spelers hebben zelf ook een eigen setje wapentegels. Met behulp van een mal vorm je een kubus van 64 bouwblokken (16x hout, 14x zand, 12x steen, 10x obsidiaan, 12x smaragdgroen). De actieve speler voert twee verschillende van vijf mogelijke acties uit. 1) Pak twee blokken van de kubus en leg ze in je persoonlijke voorraad. De bovenkant en ten minste twee andere zijden moeten vrij zijn. 2) De bovenwereld onderzoeken. Je mag je speelfiguur 0-2 velden verplaatsen. Daarna onthul je de vier omliggende kaarten/tegels. 3) Bouwen. Hiertoe moet jouw speelfiguur naast de juiste bouwkaart staan en moet je de afgebeelde bouwblokken betalen (smaragd = joker). Je legt de bouwkaart op jouw eigen speelbord. 4) Een monsterkaart bevechten. Schud je wapentegels en leg er drie open voor je neer. Heb je minstens evenveel harten als op de monsterkaart, dan versla je het monster. Sommige verslagen monsters zijn goed voor bonusacties, andere leveren aan het einde extra winstpunten op. 5) Een wapentegel pakken. Sommige wapens geven je extra mogelijkheden.

Er zijn drie puntentellingen. De eerste vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Dan kies je een terreinsoort en scoor je punten voor de grootste groep aangrenzende velden. De tweede telling volgt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Dan kies je een bouwmateriaal en scoor je de grootste aaneengesloten groep bouwwerken gemaakt van dit materiaal. De laatste telling volgt nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Dan tel je de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen).

Dit ontwerp van Ulrich Blum is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30-60 minuten. Het spel heeft o.a. Nederlandstalige spelregels. Ravensburger Nederland demonstreert dit spel op het Spellenspektakel 2019.

Meer informatie: