Tapestry bij 999 Games

999 Games heeft vrijdag de Nederlandstalige editie van het ontwikkelingsspel Tapestry uitgebracht. Iedere speler heeft een unieke beschaving, met zijn eigen speciale voordelen. Jouw territorium bevindt zich op een gemeenschappelijk speelbord. Daarnaast heb je een eigen tableau. Hierop houd jij jouw ‘economische’ ontwikkeling en jouw grondstoffenvoorraad bij. Jouw economie groeit door het bouwen van gebouwen in vier categorieën. Zo’n gebouw verhuist dan van jouw tableau naar jouw hoofdstadbord en ontsluit daardoor extra inkomsten (in grondstoffen, winstpunten of speelkaarten). Dezelfde vier categorieën vind je terug op vier sporen aan de randen van het gemeenschappelijke speelbord. Op deze sporen zet je tegen betaling van grondstoffen stappen vooruit, waardoor jouw beschaving groeit en bloeit. Dit is de actiemotor van het spel. Op het nieuwe veld ontvang je een voordeel en soms tegen betaling een aanvullende bonus. Hierdoor mag je bijv. nieuwe gebouwen bouwen, jouw gebied uitbreiden, naburige gebieden innemen of techkaarten bemachtigen. Op sommige velden van elk spoor wordt de eerste bezoeker beloond met een speciaal groot gebouw. Hiermee kun jij de velden van jouw hoofdstad sneller vullen, wat goed is voor jouw scorepotentieel.

Op een gegeven moment is jouw voorraad grondstoffen uitgeput en is het tijd voor de volgende stap in jouw beschaving. Dan gebruik je de unieke eigenschappen van jouw beschavingskaart, speel je een tapestrykaart voor het afgebeelde voordeel, mag je een techkaart opwaarderen, krijg je winstpunten voor van alles en nog wat en genereer je inkomsten. De spelers nemen deze beschavingsstappen niet op hetzelfde moment. Een speler met een grotere economie heeft immers meer te besteden. Zet jij een nieuwe beschavingsstap als eerste, dan ontvang je een paar extraatjes. Nadat iedere speler zijn laatste beschavingsstap heeft uitgevoerd, is het spel voorbij en wordt de eindscore bepaald.

Dit ontwerp van Jamey Stegmaier is geschikt voor 1-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 90-120 minuten. Voor de solovariant is een Automa meegeleverd. Ik heb al een paar potten met twee, drie en vier spelers achter de kiezen. Ik vind dit een zeer elegant en erg leuk ontwikkelingsspel, waaraan ik al veel plezier heb beleefd en waarin ik nog van alles heb te ontdekken. Ondanks het feit dat je een hoop hebt te plannen en te beslissen, kan het geluk op gezette tijden een grote rol spelen. Wanneer jouw nieuw getrokken kaarten perfect aansluiten op jouw strategie, en de tegenstanders wat minder mazzel hebben, wandel je fluitend naar een mooi resultaat.

Meer informatie: