Terugblik op Spiel 2019

De beurs stond dit jaar in het teken van vernieuwing. Zo werd er op vrijdag een speciale Educator’s Day georganiseerd. Dit ‘evenement in het evenement’ verkende het formele en informele potentieel van gezelschapsspellen als opleidingsmedium, besprak studies over de positieve effecten van bordspellen, deelde ervaringen van pedagogen en leraren over de inzet van spellen enzovoort. De hiervoor gereserveerde congreszaal was volgeboekt, waardoor een tweede zaal met een videoverbinding nodig was.

een populair evenement

In het verleden was de woensdagavond voor de beurs gereserveerd voor de uitreiking van de Deutsche Spiele Preis, maar dit feestje moest dit jaar een dag opschuiven door de eerste Spiel-Preview-Night. Voor dit nieuwe evenement waren een slordige vijfhonderd kaarten te koop, die binnen een paar minuten waren uitverkocht. De beursorganisator vertelde me dat de belangstelling zeker drie keer zo groot was. De verkoop leverde bij de start nog wat gedoe op, omdat het bestelsysteem van de Messe moeite had met deze kleinschalige verkoop. De beursorganisator moest een noodoplossing bedenken. Drie congreszalen waren tijdens deze Spiel-Preview-Night gevuld met spellen, uitleggers, een speluitleen en een paar honderd spelers. Dit had een andere vibe dan een grote beurs, dit voelde meer als een ouderwetse spellenconventie. Ik vond het een gezellig evenement, maar zag nog wel een paar kinderziektes. De beschikbaarheid van eten en drinken is voor verbetering vatbaar. De akoestische eigenschappen van de grootste zaal zorgden voor zoveel geluid dat de uitleg moeilijk te volgen was. Ten slotte zou de entreeprijs van 35 euro een aardigheidje voor de spelers rechtvaardigen, bijvoorbeeld een (eventueel gesponsorde) goodie bag. Maar ik realiseer me dat het afhuren van congreszalen en beveiligingspersoneel tegen avondtarief een enorme berg geld kost en zo’n avond nauwelijks iets oplevert.

een van de zalen van de preview night

waar ondergetekende zich heeft vermaakt

Onder het motto Spiel4Good had de beursorganisator een campagne opgestart voor het goede doel Balu und Du. Gedreven uitgevers hadden al meer dan zeshonderd spellen gedoneerd, waaraan de spellen uit de speluitleen van de Spiel-Preview-Night nog werden toegevoegd. Deze spellen werden per drie stuks in een ‘Wundertüte’ verpakt, die je voor 25 euro kon kopen. Samen met de tweede actie BrettSPIELcake (de verkoop van thuisgebakken lekkernijen) heeft dit 10.770 euro opgeleverd. Balu und Du, een naschools begeleidingsprogramma voor jonge kinderen, gebruikt dit geld als start voor de financiering van een nieuw locatie in Essen.

een zaal voor de bloggers

die zich prima leken te vermaken

Op vrijdag organiseerden speelse podcasters, bloggers en YouTubers in een speelzaal van 900 m2 een Meet and Play, waar je nieuwe spellen kon proberen en de mensen kon ontmoeten die maand in maand uit hun best doen om jou over onze leuke hobby te informeren. Een leuk initiatief, waar in een goede sfeer spellen werden besproken en gespeeld. De zaterdag was gevuld met allerlei panels.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10