Spiel 2019: persdag

Vanmorgen is Spiel 2019 afgetrapt met de persconferentie, die ook dit jaar uit vier delen bestaat. Het welkomstwoord van de exploitant van het beurscomplex, de toespraak van de organisator Dominique Metzler en haar collega Franz Zirpins, de uitreiking van de spellenprijs innoSPIEL en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de Spieleverlage e.V., de branchevereniging van speluitgevers. Dominique’s zoon Maximilian nam dit jaar voor het eerst deel aan de persconferentie, waarmee de organisatie van dit prachtige evenement de derde generatie ingaat.

De persconferentie ging van start met het traditionele welkomstwoord van de directeur van de Messe Essen, gevolgd door een videotrailer waar het speelplezier vanaf spat. Dit jaar is de beurs voor het eerst sinds 2012 weer toegankelijk via Eingang Ost, in het verleden de toegangspoort tot de oude beurshallen, anno 2019 een grootse entree. De beurs vindt dit jaar plaats in de hallen 1, 1A (voor de pers), 2, 3, 4, de verbouwde en vergrote hal 5, de Galeria en ten slotte hal 6. Laatstgenoemde is het domein van fantasy, rollenspel, miniaturen en comics.

de persconferentie in volle gang

De expositieruimte is gegroeid van 80.000 m2 naar 86.000 m2, een stijging van 7 % ten opzichte van 2018. Deze groei wordt grotendeels veroorzaakt door de extra ruimte in hal 5. Het aantal exposanten is met enkele tientallen gegroeid van 1.150 naar 1.200, uit 53 landen. Zij zullen naar verwachting omstreeks 1.500 nieuwe producten presenteren. In de laatste zes jaren heeft de beurs het expositieoppervlak nagenoeg verdubbeld, in 2013 waren de hallen ‘achter’ de Galeria nog geen deel van de beurs. Wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op hal 2 zie je een enorm verschil met vroeger. Waar deze hal in 2013 was gevuld met heel veel kleine stands, zijn nu de indrukwekkend grote stands van Asmodee en andere grote spelers de blikvangers.

Dominique wijst op de stijgende populariteit van gezelschapsspellen. Terwijl de samenleving steeds afhankelijker wordt van elektronica, biedt ons soort spellen op een andere manier vermaak en ontsnapping aan de waan van de dag. Ook de enorme groei van het spelaanbod op Kickstarter komt aan bod. Dit draagt bij aan het bredere succes van zwaardere spellen. Bij Amerikaanse giganten als Amazon, Target en Wal-Mart scoren spellen als Gloomhaven, Root en Wingspan opmerkelijk goed.

Woensdagavond wordt voor de eerste keer een Preview Night georganiseerd, met deelname van 63 uitgevers en 550 bezoekers. De tickets waren binnen de kortste keren uitverkocht. Een andere nieuwe activiteit is de Educator’s Day met acht verschillende panels over educatie en spellen. De belangstelling hiervoor is enorm. Brettspiel Cake is een sympathieke actie waarbij bloggers, uitgevers en andere thuisbakkers lekkernijen hebben gemaakt, die op de beurs worden verkocht, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat.

Onder het motto Spiel4Good heeft de organisator van Spiel 2019 een campagne opgestart voor het goede doel Balu und Du. Gedreven uitgevers hebben al meer dan 600 spellen gedoneerd, waaraan de spellen uit de speluitleen van de SPIEL-PREVIEW-NIGHT nog worden toegevoegd. Deze spellen worden per drie stuks in een ‘Wundertüte’ verpakt, die je op donderdag t/m zaterdag voor 25 euro kunt kopen in hal 5, standnummer A113 (tussen 15:00 en 17:00 uur).

de eerste preview night was een succes (met drie volle zalen)

De MERZ-stand is dit jaar uitgebreid met een sfeervolle speelkamer, waar tijdens de beursdagen live streams van de beurs worden gemaakt.

Goed nieuws voor de kooplustigen. Bij de garderobe kun je dit jaar voor een paar eurootjes meer jouw spellen stallen en de hele dag verse buit aan de berg toevoegen.

De internationale deelname blijft maar stijgen. Dit jaar zijn er voor het eerst spellen van Iraanse uitgevers op de beurs te bewonderen (ondanks alle tegenslag die deze mensen hebben ondervonden als gevolg van de sancties tegen hun land).

Voorzitter Hermann Hutter van de Spieleverlage e.V. spreekt aan het einde van de persconferentie over de omzetgroei van de spellenbranche in 2019 en de positieve verwachtingen voor de kerstperiode. Voor een inhoudelijke toelichting verwijs ik naar het desbetreffende nieuwsbericht.

Na de persconferentie werd de Neuheitenschau geopend in een speciale hal, waar spelauteurs en medewerkers van uitgevers hun nieuwe spellen voorstelden.

de Neuheitenschau is geopend