Spiel 2019: Queen Games

De Duitse uitgever Queen Games bestaat 30 jaar (hartelijk gefeliciteerd!). Dit wordt op Spiel 2019 ongetwijfeld zichtbaar gevierd. Op deze beurs kun je in elk geval de volgende nieuwe titels verwachten. Je vindt deze uitgever in hal 1 (stand D121) en hal 3 (stand H116).

Copenhagen Roll & Write is een dobbelspel dat is gebaseerd op het bordspel Copenhagen. De spelers moeten de gevels van nieuwe gebouwen voltooien. Met behulp van de kleuren op de geworpen dobbelstenen kies en teken je geveltegels. In je beurt gooi je eerst de vijf dobbelstenen en kies je een nog beschikbare gevelvorm (aantal en kleur van de stenen stemt overeen met de gekozen vorm; wit is joker). Daarna teken je de gevelvorm, die op minstens één veld ondersteund moet worden. Op een van de velden  teken je een X, op de andere velden een O. Wanneer je een rij hebt gevuld noteer je 1 punt (2 punten wanneer de rij 100% uit O-velden bestaat). Een kolom is 2 (resp. 4) punten waard. Wanneer de voltooide rij of kolom grenst aan een wapenschild voer je een bonusactie uit: een enkel veld met een O of twee gratis stapjes op één vaardigheidsspoor. Alle andere spelers kunnen een van de ongebruikte dobbelstenen van de actieve speler kiezen en het volgende vierkant van het overeenkomstige vaardigheidsspoor markeren met een X. Als een X boven een bonus (+) of een vaardigheid (stersymbool) wordt gemarkeerd, ontgrendelt de speler de bonus/vaardigheid voor een van zijn volgende beurten. Een bonus is een extra dobbelsteen. Met een vaardigheid mag je een tegel zonder de X vullen, opnieuw gooien of een enkele X noteren. Als een vaardigheidsspoor volledig is gemarkeerd, krijgt de speler direct twee punten. Het spel eindigt na de ronde waarin ten minste één speler twaalf of meer punten op zijn scorespoor heeft behaald. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Copenhagen Roll & Write is een ontwerp van Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20-40 minuten. Dit spel heeft ook Nederlandstalige spelregels. Het spel wordt door HOT Games gedistribueerd.

In Rune Stones zijn de spelers druïden. Ze roepen wezens op, verzamelen edelstenen en laten artefacten maken, die onmisbaar zijn om een runensteen te bemachtigen. De actieve speler kiest één van de drie mogelijke acties. 1) Wezens oproepen. Je gebruikt de punten op je handkaarten van één kleur om een of meer wezens uit het aanbod op te roepen. Het vereiste aantal punten hangt af van de positie van die kaart in het aanbod. Je legt de opgeroepen wezenkaart(en) samen met de gespeelde kaart(en) op je aflegstapel. 2) Vaardigheden van twee uitgespeelde handkaarten gebruiken. Hiermee mag je edelstenen pakken, een dobbelactie uitvoeren (goed voor edelstenen, ruilen, punten, een extra wezen of een ertsfiche) of een kaart pakken. Soms moet je iets betalen om de buit te krijgen. 3) Artefacten smeden. De speler mag maximaal twee artefacten uit twee verschillende smederijen smeden. Hiertoe moet je edelstenen in de kleur van het artefact (of drie erts) betalen. Je plaatst het artefact op een overeenkomstig symbool in de twee krachtrijen op je spelerbord. Soms kun je een bonus verdienen (dobbelactie, erts of punten). Nadat jij jouw actie hebt beëindigd, mag je uit elke krachtrij die ten minste twee artefacten bevat alle artefacten afleggen om krachtpunten en één runensteen te krijgen. Elke runensteen geeft de speler een speciale vaardigheid voor de rest van het spel. Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan. Het spel eindigt na de ronde, waarin ten minste één speler 65 of meer krachtpunten heeft behaald. Na de eindtelling is de winnaar bekend.

Rune Stones is een ontwerp van Rüdiger Dorn. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 60 minuten. Dit spel heeft ook Nederlandstalige spelregels. Het spel wordt door HOT Games gedistribueerd.

Rune Stones: Nocturnal Creatures is een uitbreiding van dit spel. Deze set introduceert bansheekaarten, waarmee je een nieuw wezen meteen op de hand mag nemen of edelstenen kunt stelen. Nieuw zijn ook de dwaallichttegels, die je extra acties opleveren. Deze uitbreiding heeft ook Nederlandstalige spelregels. De uitbreiding wordt door HOT Games gedistribueerd.

The Queen’s Collection is een spel in een gelimiteerde editie, ter ere van de dertigste verjaardag van Queen Games. Het speelveld bevat speelkaarten met afbeeldingen van Queen Games spellen. Hierop moeten de spelers de pionnen naar de juiste plek zien te krijgen. Het spel heeft meerdere varianten: competitief, coöperatief, teams en solitair.

The Queen’s Collection is een ontwerp van Daniel Bernsen. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Dit spel heeft Duits- en Engelstalige regels.

Bij Clash of Vikings zijn de spelers Vikingen die strijden om de verdeling van de buit. Elke beurt speel jij jouw kaarten gedekt uit, om te bepalen welke acties je gaat doen. Je kondigt aan welke acties je gaat doen, maar dit mag ook bluf zijn. Met de kaarten beweeg je door de arena, verzamel je buit en val je medespelers aan om ze te beroven. Het spel is voorbij wanneer de volledige buit is verdeeld.

Clash of Vikings is een ontwerp van Anthony Rubbo. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 25 minuten. Dit spel heeft Duits- en Engelstalige regels.

Merlin: Knights of the Round Table is een kleine uitbreiding van het bordspel Merlin van Stefan Feld en Michael Rieneck. Iedere speler krijgt twee ridders met speciale vaardigheden. Deze uitbreiding heeft Duits-, Frans- en Engelstalige regels.

Meer informatie: