Spiel 2019: Kosmos

De Duitse uitgever Kosmos presenteert op Spiel 2019 veel nieuwe spellen, waarvan een deel ongetwijfeld ook in Nederland zal opduiken (tot nu toe weet ik officieel alleen dat De Kosmonauten van Catan door 999 Games is aangekondigd). Je vindt Kosmos op de bekende plek in hal 3, standnummer B112.

Die Crew is een coöperatief slagenspel, waarbij de spelers een reeks missies met steeds uitdagender opdrachten spelen. Er zijn in totaal vijftig missies. De basis is bekende kost voor kaartspelers: je moet kleur bekennen, de hoogste kaart in de juiste kleur wint de slag, de troef (raket) is net even wat beter. De uitdaging zit ‘m in de opdrachten, die bepalen dat bepaalde kaarten op een bepaalde manier gewonnen moeten worden. De uitdaging wordt vergroot omdat je maar zeer beperkt mag communiceren. Je mag niets verklappen over jouw kaarten. Dit mag alleen via een fiche waarmee je één keer per missie aangeeft wat jouw hoogste of laagste kaart van een kleur is, of dat je maar één kaart van die kleur hebt. Daartoe leg je een kaart open voor je op tafel en markeer je één van de drie genoemde opties. Deze kaart geldt nog steeds als een handkaart. Een missie bestaat uit meerdere opdrachtkaartjes. De speler met de hoogste raket moet er eerst een kiezen, daarna volgt de rest. Je vervult een opdracht door een slag te winnen met de afgebeelde kaart erin. Later wordt het lastiger, omdat opdrachten in een bepaalde volgorde moeten worden behaald.

Dit ontwerp van Thomas Sing is geschikt voor 3-5 spelers vanaf tien jaar en heeft per missie een speelduur van ongeveer 20 minuten. Een variant voor twee spelers is bijgevoegd. [Info]

Cities Skylines Das Brettspiel is een coöperatieve variant op het gelijknamige computerspel. Op een aanvankelijk leeg stuk grond bouwen de spelers gaandeweg nieuwe stadswijken met woningen, bedrijven, fabrieken en speciale gebouwen. Nieuwe gebouwtegels komen via speelkaarten in het spel. De effecten voor de stad zijn daarop afgebeeld (bijv. een toename van arbeid of een daling van de drinkwatervoorraad). Met een beetje planning kun je aanvullende voordelen bemachtigen. In elke wijk is plaats voor één nutsgebouw. De spelers moeten het budget met beleid inzetten en rekening houden met aspecten als milieu, criminaliteit en verkeer. Het gemeenschappelijke doel is een tevreden bevolking. Je speelt het spel via verschillende mijlpalen, tussendoelen die je samen moet volbrengen alvorens verder te kunnen op een nieuw speelborddeel. De spelers verliezen wanneer de stadskas onvoldoende geld bevat om de kosten te betalen, de actieve speler geen actie kan uitvoeren of de bevolking ontevreden is.

Dit ontwerp van Rustan Håkansson is geschikt voor 1-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 40-70 minuten. [Info]

Würfel-WG is een dobbelspel. Iedere speler start met zijn eigen woongemeenschap (WG) van vier startkaarten. Op tafel liggen verder een open stapel met opdrachtkaartjes, vijf voorwerpkaarten en drie stapels met bewonerkaarten. De actieve speler gooit het aantal dobbelstenen dat zijn WG toestaat. Afhankelijk van de zichtbare symbolen in jouw WG mag je stenen parkeren of opnieuw gooien. Je gebruikt het resultaat om een of meer kaarten uit het midden aan jouw WG toe te voegen. Dit levert je nieuwe bewoners op (waarvan sommige extra voordeeltjes bieden bij dobbelen), je kunt opdrachtkaartjes vervullen of voorwerpen bemachtigen (die je bij een goede worp ook van een buurman mag ‘lenen’). Sommige worpen zorgen ervoor dat jouw kaartjes worden gedraaid: bewoners gaan dan slapen, het interieur is dan smerig (waarbij een smerige badkamer ervoor zorgt dat de kangoeroesymbolen op jouw stenen niet tellen). Met andere worpen kun jij jouw kaarten weer naar de goede kant krijgen. Jouw medespelers mogen aan het einde van jouw beurt een combinatie gebruiken om één van hun kaarten weer terug te draaien. Wanneer je tien winstpunten hebt verzameld, krijg je een onruststoker op bezoek, die jou het leven wat lastiger maakt. Wanneer je meer dan zestien punten (en de meeste) hebt, krijg je de hangmat. Je wint wanneer je die tot jouw volgende beurt weet te behouden.

Dit ontwerp van Johannes Krenner & Alexander Pfister is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. [Info]

Adventure Games – Die Vulkaninsel is het derde spel in de reeks. Een mysterieus verhaal staat centraal, dat door de spelers gaandeweg wordt beleefd en uiteindelijk opgelost. Bij dit coöperatieve spel onderzoeken de spelers gezamenlijk nieuwe ruimtes, zoeken ze aanwijzingen, ‘spreken’ ze met personen en combineren ze verschillende voorwerpen om het geheim achter het verhaal te ontdekken. De keuzes van de spelers bepalen welke kant het verhaal opgaat; er is geen weg terug. De spelers kruipen in de huid van personages met verschillende eigenschappen. Door de toegankelijk spelregels kun je meteen beginnen met spelen.

Dit ontwerp van Matthew Dunstan en Phil Walker-Harding is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 3 x 90 minuten. [Info]

Lost Cities – Auf Schatzsuche is een dobbelspel uit de Lost Cities familie. Het spelmateriaal bestaat uit drie dobbelstenen, vijftig expeditietegels in vijf kleuren (1-10), die in vijf rijen het speelveld vormen, en daarnaast elf opdrachtkaartjes. De actieve speler gooit de stenen één of twee keer. Met de som van 1-3 stenen mag je een tegel met deze waarde pakken en als expeditie voor je neer leggen. Latere tegels van deze kleur moeten een hogere waarde hebben. Tonen zowel de tegel als minstens één dobbelsteen een wedsymbool, dan leg je de tegel met het wedsymbool naar boven in je expeditie. Voldoe je aan de voorwaarden van een beschikbaar opdrachtkaartje, dan krijg je deze. Aan het einde van het spel leveren de voetsporen op jouw expedities punten op (verdubbeld door wedsymbolen). Verder krijg je tien punten voor elk opdrachtkaartje.

Dit ontwerp van Reiner Knizia is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [Info]

CATAN – Sternenfahrer is een bewerkte heruitgave van het spel uit 1999. Deze editie heeft nieuwe (en naar het schijnt betere) speelstukken, illustraties van Franz Vohwinkel en een variabel speelbord. In dit zelfstandige bordspel vliegen de kolonisten door de ruimte en stichten ze nieuwe kolonies en ruimtehavens. Het is nog steeds Catan, dus kent ook genummerde opbrengstfiches en bepalen de dobbelstenen welke planeten grondstoffen opbrengen.

Dit ontwerp van Klaus Teuber is geschikt voor 3-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 120 minuten. [Info]

Die Befreiung der Rietburg is een zelfstandig bordspel in de Andor setting. Het speelbord met de Rietburg is bezet door creaturen. De spelers moeten vier opdrachten vervullen om de burcht te bevrijden. Iedere speler heeft een held met 3-4 heldenkaarten (met elk drie actiemogelijkheden). Op de zes locaties in de burcht liggen telkens een opdrachtkaart en meerdere ontmoetingskaarten. Deze ontmoetingen bevatten creaturen, die de spelers moeten verslaan, of voorwerpen die de spelers een handje helpen. Verslagen creaturen en gebruikte voorwerpen vormen de trofeeënverzameling van de spelers. Door het verslaan van trollen kun je vriendkaarten bemachtigen. Om een creatuur te verslaan moet je voldoende gevechtskracht hebben. De krachtigste creaturen moet je samen verslaan. Doel van het spel: de spelers moeten opdrachtkaarten van vier locaties vervullen voordat de stapel vertellerkaarten is verbruikt. Daartoe moet je aan de voorwaarden voldoen, mogen er geen ontmoetingskaarten meer liggen en moet daar een held staan. De actieve speler kiest elke beurt één van twee acties: hij speelt een kaart of rust om al zijn uitgespeelde helden en vrienden terug te nemen. Na een rustactie wordt een volgende vertellerkaart getrokken en uitgevoerd, waardoor nieuwe ontmoetingen in het spel komen. Daarnaast mag de actieve speler een voorwerp pakken, vrienden en voorwerpen aan een medeheld op dezelfde locatie geven, en een opdracht omdraaien of vervullen wanneer er geen ontmoetingskaarten liggen.

Dit ontwerp van Gerhard Hecht & Michael Menzel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 40 minuten. [Info]

Verder verschijnen er een nieuwe Duitse Catan Big Box [Info], twee nieuwe Catan Big Box (Der Flug ins Ungewisse [Info] en Der Raub auf dem Mississippi [Info]) en Duitse edities van het middeleeuwse bouwspel Catan Big Box[Info], het solitaire of coöperatieve kaartspel Catan Big Box [Info] en Catan Big Box [Info].

Meer informatie: