Spiel 2019: HUCH!

De Duitse uitgever HUCH! presenteert een handvol nieuwe titels op Spiel 2019, waarvan sommige met Nederlandstalige spelregels. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer D120.

In het bordspel Coralia moet jij jouw duikrobots in de vorm van dobbelstenen slim zien te plaatsen, om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van zes koraalriffen en tevens de kostbare parels en schatten te bergen. Het spel verloopt in een aantal rondes. Iedere speler plaatst in zijn beurt één dobbelsteen per ronde. De startspeler werpt vier dobbelstenen en legt ze op het onderzoekslaboratorium. Nu moet hij één van deze dobbelstenen op de passende plek (kleur en symbool) op het rif van die kleur leggen. Het symbool geeft aan welke actie de speler daar gaat doen. De volgende speler pakt een vierde dobbelsteen van de voorraad en gooit deze samen met de overgebleven drie stenen en legt er één op het bord en doet de actie. Enzovoort. De acties: parelkaarten pakken, een viskaart pakken, een zeesterkaart pakken, een octopus plaatsen, een duiker plaatsen of een schildpad pakken. Deze acties leveren op allerlei manieren leuke bonussen tijdens het spel en/of winstpunten op.

Dit ontwerp van Michael Rieneck is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Het spel is voorzien van Nederlandstalige spelregels. De uitgever meldde vlak voor Spiel dat op de beurs slechts een geringe hoeveelheid spellen te koop is. Het spel wordt in de loop van december breder uitgeleverd.

Fenix is een abstract tweepersoonsspel van de Nederlandse spelauteur Fred Horn. Het dubbelzijdige speelbord bevat twee varianten, een raster van 9 x 9 velden of een raster van 7 x 8 velden. Bij de eerste variant begint iedere speler met een leger van 28 soldaten. In de loop van de eerste vijf beurten vormt iedere speler met zijn stukken één koning (een toren van drie stukken) en drie generaals (torens van twee stukken). Soldaten bewegen orthogonaal naar naburige velden, de generaals orthogonaal in een rechte lijn en de koning kan in elke richting naar het naburige veld bewegen. Kun jij in een bewegingsbeurt meerdere vijandelijke stukken slaan, dan ben je hiertoe verplicht. Sla je een generaal of de koning, dan kan jouw tegenstander dit stuk in zijn eerstvolgende beurt uit zijn as doen herrijzen door het op te bouwen vanuit zijn resterende speelstukken. Wanneer het hem niet lukt om zijn koning te laten herrijzen, dan heb jij gewonnen. De auteur meldt dat de uitgever zijn spelregels niet volledig heeft overgenomen (voorbeeld: de plaatsing bovenop KAN ALLEEN door een orthogonaal aanliggend enkel stuk).

Fenix is geschikt voor twee spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ong. 20 minuten. Het spel bevat Nederlandstalige spelregels.

De Rajas of the Ganges Goodie Box 1 is een set mini-uitbreidingen voor de winnaar van de International Gamers Award van 2018. De Box bevat de volgende mini-uitbreidingen: Mango-Dorf (uit de Brettspiel Adventskalender 2017), Tiger (uit de Brettspiel Adventskalender 2018), Shalimar (uit de Goodie Box Deutscher Spiele Preis 2018) en nieuw spul: de module Schicksalsprobe, de module Edelsteinhändler (incl. 4 figuren), nieuwe riviertegels en twee nieuwe Mango-Dorfen. Naar verwachting is op Spiel 2019 een kleine oplage beschikbaar, de set wordt in november breed uitgeleverd.

First Contact is een communicatiespel voor twee teams: Aliens en Egyptenaren. Laatstgenoemden presenteren voorwerpen met een gemeenschappelijke eigenschap. De Aliens moeten deze eigenschap zien te achterhalen. Ze schrijven het op in hun eigen hiëroglyfentaal. Vervolgens probeert iedere Alien schriftelijk duidelijk te maken welk voorwerp hij wil. Welke Egyptenaar slaagt erin de hiëroglyfen te ontcijferen? Welke Alien verzamelt als eerste drie gewenste voorwerpen?

Dit ontwerp van Damir Khousnatdinov is geschikt voor 2-7 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Bij Humboldt‘s Great Voyage zijn de spelers ontdekkingsreizigers. Op het speelbord volg je de historische route van Humboldt. De actieve speler trekt kennisstenen, waarvan de kleur bepaalt op welk deel van het speelbord hij zijn reis begint. Je kiest een locatie met de juiste kleur, pakt daar alle kennisstenen en volgt de reisroute via de pijlen. Op elke bezochte locatie leg je een steen af. Past de kleur bij die locatie, krijg je een vrachtfiche in die kleur. Je kunt verder contactpersonen verdienen, die je tijdens het spel als helper kunt inzetten of aan het einde voor punten.

Dit ontwerp van Remo Conzadori & Nestore Mangone is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Meer informatie: