Spiel 2019: HABA

De Duitse uitgever HABA presenteert dit najaar vier nieuwe familiespellen, waarvan ook Nederlandstalige versies verschijnen. Op Spiel 2019 (hal 3, stand F102 en F103) kun je de spellen ongetwijfeld spelen en kopen, op het Spellenspektakel 2019 in Utrecht is deze uitgever ook van de partij.

Bij het legspel Miyabi leggen de spelers een Japanse tuin aan. Iedere speler heeft een speelbord, zes lantaarns en puntenstenen om zijn punten te tellen. In verschillende bouwfases speel je telkens om de beurt. Je moet een tuintegel zoeken en op je eigen speelbord leggen. Het object op de tuintegel moet daarbij in de juiste rij komen te liggen, bovendien moet het lantaarnveld boven de kolom nog vrij zijn. Je mag andere tuintegels overbouwen, maar de nieuwe tegel moet volledig worden ondersteund. Na het plaatsen zet je een lantaarn boven de kolom waar zojuist objecten zijn toegevoegd. Een tuintegel levert punten op: aantal objecten vermenigvuldigd met de hoogte. Leg jij van een bepaald object de eerste tegel op het vijfde niveau, krijg je een bonusfiche. Aan het einde van het spel krijgen de speler extra punten voor de rijen waarin ze de meeste objecten bezitten. Het spel bevat verschillende uitbreidingen/varianten met extra (eind)tellingen, een rondspringende kikker en zen-objecten.

Miyabi is een ontwerp van Michael Kiesling. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Bij Club der Klauwen proberen poezen elkaar te ontmaskeren tijdens een gemaskerd bal. Iedere speler heeft een uitnodiging, zestien maskerkaartjes van een kleur, drie poezenkaartjes in de hand en drie eigenschapskaarten geheim in de eigen waaier. De spelers spelen om de beurt een poezenkaartje uit. Een poezenkaartje heeft altijd 3-4 verschillende eigenschappen. Iedere speler met minstens één dezelfde eigenschap in de waaier moet een eigen masker op de uitgespeelde kaart leggen. De actieve speler mag de eigenschapskaart van een andere speler raden. Indien juist, moet de verdachte die kaart omdraaien en een masker aan de radende speler geven. Indien fout, moet de radende speler een masker aan de onterecht verdachte speler geven. De actieve speler eindigt zijn beurt met het trekken van een poezenkaartje. Het spel eindigt zodra bij een speler de drie eigenschappen zijn gevonden. Dan krijg je punten voor gekregen maskers en niet gevonden eigenschappen.

Club der Klauwen is een ontwerp van Connor Reid. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Links, rechts, dobbel weg! is een dobbelspel. Midden op tafel ligt de aflegkaart met een gele dobbelsteen erop. Iedere speler krijgt een viltje en drie eigen dobbelstenen. Iedereen gooit zijn eigen dobbelstenen en controleert of een of meer ervan op de aflegkaart passen (wanneer de eigen dobbelsteen hetzelfde symbool heeft als de gele dobbelsteen) of aan naburige spelers gegeven kunnen worden (eigen dobbelsteen heeft hetzelfde symbool als het symbool links of rechts op het eigen viltje). Je moet overige en eventuele ontvangen dobbelstenen meteen opnieuw gooien, controleren enzovoort, tot een speler geen dobbelstenen meer heeft. Medespelers hebben dan nog drie pogingen om hun dobbelstenen op de aflegkaart te leggen. Wie geen dobbelstenen meer heeft, krijgt als beloning zijn viltje. In de volgende ronde worden dobbelstenen en indien nodig nieuwe viltjes verdeeld, de gele dobbelsteen opnieuw gegooid enzovoort. Je wint door als eerste drie viltjes als beloning te verzamelen.

Links, rechts, dobbel weg! is een ontwerp van Andreas Schmidt. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten.

Bij Vind 5 liggen een zandloper en polyvormige kaartjes midden op tafel. Iedere speler heeft een bord en een stift. Een speler gooit de vijf dobbelstenen. Alle spelers zoeken gelijktijdig vormen van 5 op hun bord en omcirkelen die met hun stift. Een vorm van 5 bestaat uit vijf velden die exact overeenkomen met de gegooide symbolen. De velden moeten daarbij horizontaal of verticaal verbonden. Op elk moment kan een speler de zandloper omdraaien. Hij geeft het einde van de ronde aan en mag geen vorm meer omcirkelen. De ronde is afgelopen zodra de zandloper is doorgelopen. Iedere speler kent aan maximaal vijf juist gevonden vormen punten toe volgens de punten op de vormenkaartjes. Het omdraaien van de zandloper levert een extra punt op. Het totaal van de punten wordt genoteerd. Daarna worden de borden afgeveegd en start de volgende ronde. De vijfde ronde telt dubbel, daarna eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

Vind 5 is een ontwerp van Jürgen Grunau. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: