Spiel 2019: Sit Down!

De Belgische uitgever Sit Down! komt met vijf nieuwe spellen en een Magic Maze uitbreiding naar Spiel 2019. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer O120. Zoals gebruikelijk hebben deze spellen ook Nederlandstalige spelregels. De uitgever geeft 10% korting op voorbestellingen die op Spiel worden afgehaald. Meer informatie: Spiel 2019 preorders.

Magic Maze on Mars is een nieuwe variant op dit populaire real-time coöperatieve bordspel. De eerste kolonisten zijn op weg naar Mars. De spelers zijn de robots die de kolonie moeten klaarmaken voor hun komst. Het is jullie doel om de onderkomens voor de kolonisten te bouwen en ze ernaartoe te begeleiden wanneer ze arriveren. Dit doe je via het bekende spelsysteem, waarbij iedere speler één actie bestuurt en de spelers moeten samenwerken en afstemmen zonder te communiceren.

Magic Maze on Mars is ontworpen door Kasper Lapp en geïllustreerd door Gyom. Het spel is geschikt voor 1-6 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. [Info]

House Flippers is een real-time verzamelspel. Er zijn geen beurten, iedereen handelt gelijktijdig en zo snel mogelijk. Het speelbord heeft velden en kaarten voor drie categorieën vastgoed. Iedere speler start met één grijze zandloper. Deze vertegenwoordigt een object dat tijdelijk inkomsten genereert. Wanneer een zandloper leeg is, kun je huur innen (een blokje in dezelfde kleur). Met blokjes koop je nieuwe kaarten. Deze kun je als belegging voor je neerleggen, om de afgebeelde blokjes later te gebruiken voor nieuwe transacties. Je kunt de kaart ook als verhuurpand aanschaffen, inclusief de bijbehorende zandloper. Met een interieurarchitect verdubbel je de huuropbrengst. De gouden pensioenkaarten verzamel je in verschillende soorten sets, waarmee je het spel moet winnen.

House Flippers is ontworpen door Jonathan Bittner en Andrew Cedotal en geïllustreerd door Alexandre Bonvalot. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10-15 minuten. [Info]

Palm Reader is een coöperatief spel waarin één speler een symbool kent, dat zijn medespelers vervolgens moeten raden. De actieve speler trekt een kaart, een geheime dobbelsteen bepaalt één van de vijf symbolen. Er zijn kaartsets voor vier moeilijkheidsgraden. Met zijn wijsvinger tekent hij het symbool op de handpalm van zijn linkerbuurman. Die doet op zijn beurt hetzelfde met zijn buurman enzovoort. Niemand mag ooit kijken naar wat er getekend wordt. De laatste speler tekent het symbool bij de actieve speler. Mocht deze vaststellen dat de transmissie van het originele symbool is mislukt, kan hij het symbool nogmaals laten rondgaan (ten koste van één punt aftrek van de score). Ten slotte wordt de kaart getoond en kiest iedere speler tegelijk wat volgens hem het startsymbool was. Vanaf de startspeler tel je elke opeenvolgende speler die het goed had. Dit levert één punt per speler op. Het spel eindigt na tien ronden.

Palm Reader is ontworpen door Jonathan Bittner en Andrew Cedotal en geïllustreerd door Alexandre Bonvalot. Het spel is geschikt voor 4-10 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. [Info]

Bij Space Bowl moeten de spelers zo snel mogelijk combinaties van planeten herkennen. Deze zijn afgebeeld op een speelveld van vijf bij vijf gesterntetegels. Op basis van een opdrachttegel worden gekleurde knikkers in de ‘computer’ gegooid, waar ze na enig schudwerk een combinatie tonen. Vervolgens is het tegelijkertijd zoeken geblazen, waarbij je een geldige gesterntetegel probeert te vinden of vaststelt dat deze niet bestaat. Dit levert op verschillende manieren (straf)punten op. Het regelboekje bevat ook nog enkele varianten.

Space Bowl is ontworpen door Stéphane Brachet en geïllustreerd door Gyom. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. [Info]

Wormlord is een competitief spel waarin de spelers simultaan aan de slag gaan, er zijn geen beurten. Iedere speler heeft een setje touwtjes, zijn regenwormen. Je probeert met jouw wormen drie doelvelden te veroveren door knopen te leggen op het speelbord van 7 x 7 velden. Iedere speler neemt één van zijn touwen in de hand, legt tegelijkertijd een knoop en plaats deze worm op een veld naast zijn basis. Neem een nieuw touwtje, maak een knoop en leg het naast de basis of een andere eigen knoop enzovoort. Plaats je de knoop op een veld met een vijandige knoop, dat grenst aan een veld dat jij bezet, haal je de vijandige knoop weg, ontknoop je deze en geef je het touwtje terug aan de eigenaar. Je kunt onderweg een hoofdkwartierblokje inzetten om een veld te beschermen.

Wormlord is ontworpen door Jonathan Bittner en Andrew Cedotal en geïllustreerd door Gyom. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [Info]

Magic Maze: Hidden Roles is een uitbreiding van het coöperatieve spel Magic Maze. De samenwerking staat onder druk. Iedere speler krijgt aan begin namelijk een kaart met een held, een verrader, een missie of een speciale spelregel. In elk geval is zo’n kaart aanleiding tot afwijkend spel, waarmee je zomaar verdacht kunt worden van verraad. [Info]