Spiel 2019: Jumping Turtle Games

Naast de licentietitels Trails of Tucana, The Magnificent en Farm Rescue komt de Belgische uitgever Jumping Turtle Games op Spiel 2019 ook met hoeveelheid eigen spellen. Je vindt de uitgever in Hal 5, standnummers A121 (hoofdstand), C115 (World of Draghan) en M113 (een presentatie van The Warp, een toekomstige Kickstarter) . Na de bekende babyreeks (waarover straks meer) wordt op Spiel 2019 de nieuwe Draghanreeks opgestart. Deze spellenreeks kenmerkt zich door sterk thematische spellen, gericht op een breed publiek dat ‘toch dat tikkeltje meer zoekt’.

In Once Upon a Dragon speel jij een dappere avonturier die met zijn medespelers een draak probeert te verslaan. Elke beurt arriveer je op een nieuwe locatie, waar je monsters en mogelijk uitrusting zult aantreffen. Jullie voornaamste wapen is een goede communicatie. Door goed te plannen en te overleggen probeer je telkens de monsters te verslaan om de uitrusting te bemachtigen en je te wapenen tegen het kwaad dat nog zal komen. Je begint de strijd in Draghan. Je zult hier vooral zwakkere tegenstanders treffen, maar er komen ook leden van het Genootschap van de Draak op je pad. Als je hen niet verslaat, zullen ze vluchten naar het schaduwrijk en de eindstrijd moeilijker maken. Als je denkt sterk genoeg te zijn, kan je de overstap wagen naar het schaduwrijk op zoek naar de draak. Hier wachten sterkere tegenstanders en zul je ook veel minder uitrusting aantreffen.

Once Upon a Dragon is een spel van Erlend Van der Haegen voor 1 tot 4 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van 20 tot 30 minuten. Dit  spel bevat een kleine uitbreiding voor het tweede spel Guitige Ouwe Draakjes.

Guitige Ouwe Draakjes is een racespel vol verrassingen. Elke ronde begint met een draft om de kaarten die je deze ronde kunt inzetten. Vervolgens speel je de kaarten uit in jouw eigen tijdlijn en die van je tegenstanders. Daarna worden de kaarten om de beurt uitgevoerd. Door de vele actiekaarten zullen er heel wat onverwachte elementen optreden, zodat het programmeren van de acties niet zo eenvoudig is als je zou denken. Misschien kom je een minstreel tegen die zo betoverend kan zingen dat iedereen een kaart moet overslaan. Of je hebt chilipepers gegeten waardoor winderigheid ervoor zorgt dat je zelf enkele vakken vooruit vliegt en de draken achter jou liever een stapje achteruit zetten. Ook boze dorpelingen, kwakzalvers, dieven, ridders, een magische wonderlamp, wervelwinden, vreemde drankjes, oude toverboeken, trollen en zelfs een Bigfoot kom je tegen. Door de grote variatie aan kaarten, een alternatief extra riskant einde, een extra parcours met gaten in de weg en instortingen waarvoor je moet vluchten, blijft het spel telkens voor nieuwe uitdagingen zorgen.

Guitige Ouwe Draakjes is een taalafhankelijk spel dat zowel in het Nederlands als het Engels (Sneaky Ol’ Dragons) wordt uitgegeven. Dit spel van Lee D’Arcy is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. Guitige Ouwe Draakjes bevat enkele extra drakenkaarten voor Once Upon a Dragon.

Op Spiel 2019 verschijnt ook het vierde spel in de babyreeks. Baby Crews is een snel biedspel waarbij je de meest waardevolle set moet verzamelen. In het midden van de tafel liggen telkens drie kaarten, waarvan je er één kunt bemachtigen als je de laatste bieder bent. Een kaart toont een type baby (piraat, stuurman, navigator,…) en een kleur. Af en toe zal er ook een schatkist opduiken. Wanneer je aan de beurt komt, moet je ofwel één gouden munt bieden ofwel alle munten van het midden van de tafel nemen en uit de bieding stappen. Dit gaat door tot er maar één speler aan de bieding deelneemt. Deze kiest één van de drie kaarten, de rest gaat definitief naar de aflegstapel. Aan het einde van het spel krijg je punten voor de beste set die je hebt verzameld. Je kiest ofwel een kleur en krijgt evenveel punten als het aantal verschillende babysoorten in die kleur; ofwel je kiest een type baby en je krijgt punten voor het aantal verschillende kleuren. Een schatkist levert ook een punt op en de speler met het meeste goud krijgt ook nog een punt. Er zijn ook varianten meegeleverd, waaronder een versie voor jonge kinderen.

Baby Crews is een spel van Eddy Sterckx. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar met een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Flip-a-Zoo is een kinderspel met varianten voor verschillende leeftijden. In de zoo zijn alle dieren ontsnapt, de spelers moeten ze zoeken. Het is een omgekeerde memory met een push-your-luck mechanisme. Je draait in je beurt een tegel om en mag zo lang tegels blijven omdraaien tot je beslist om te stoppen… of tot je jezelf kapot hebt gespeeld. In de 4+ variant is dit alleen zo wanneer je twee keer hetzelfde dier hebt omgedraaid. Dan moet je de tegels gedekt terugleggen, waardoor de tegenstanders kunnen onthouden waar welke tegel ligt. Als je tijdig stopt, mag je alle verzamelde tegels nemen en voor je bewaren. Wie de meeste tegels verzamelt, wint het spel. In de varianten speel je o.a. met meer tegels, krijg je hulp en/of scoor je anders. Je kunt er ten slotte ook het klassieke Memoryspel mee spelen.

Flip-a-Zoo is een spel van Tom Delmé (en zijn dochters Noor en Kaat) dat speelbaar is voor 2-4 spelers vanaf vier jaar met een speelduur van 10-15 minuten.

Het ongelooflijke Dierencircus is een kaartspel van Arvid Klaverstijn, waarmee hij een spelontwerpwedstrijd van deze uitgever wist te winnen. Iedere speler ontvangt 22 dierenkaarten met een waarde en een unieke eigenschap. Om de beurt moeten de spelers een dier naar de circusring sturen. Je mag dit enkel doen als je het optreden van het vorige dier kunt overtreffen (een hogere waarde spelen). Dan activeer je de eigenschap van jouw dier en is de volgende speler aan de beurt. Wanneer iemand er niet in slaagt om het vorige optreden te overtreffen, wint de speler die het laatst een dier aan de ring heeft toegevoegd de volledige ring en begint de actieve speler een nieuwe ring.

Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30-40 minuten.

The Snitch: prison showers is een mini-uitbreiding van The Snitch. In deze uitbreiding zal je de geslaagde plannetjes niet meer gewoon opzij moeten leggen, maar moet je ze een plaats geven op de nieuwe kaart met douches. De kaart is tweezijdig. Langs de A-kant zal het plaatsen van de kaart je meestal een specifiek voordeel geven, waardoor het spel wat eenvoudiger wordt. Ideaal voor beginnende spelers. Langs de B-kant zal je voornamelijk een specifiek nadeel ontvangen. Dit is dan weer geschikt voor ervaren ontsnappingskoningen.

Meer informatie: