Schatten opduiken in Deep Blue

Bij Spellenpoort Amersfoort zag ik dat de Nederlandstalige editie van het nieuwe Days of Wonder bordspel Deep Blue sinds deze week verkrijgbaar is. Bij dit spel duiken de spelers naar schatten op de zeebodem. De actieve speler voert één van vier acties uit. 1) Op de markt één bemanningslid. Met bemanningsleden kun je betalen, bonuspunten scoren tijdens duiksessies, jezelf beschermen tegen gevaren of verder varen. 2) Om met een en/of  beide schepen te varen speel je kaarten met propellersymbolen. Eindigt je schip op een gedekte wraktegel, dan draai je die open plaats je het op één van de lege verkenningspunten. Idem bij een open wraktegel. 3) Uitgespeelde kaarten gaan naar jouw rustzone, waar je ze met de actie rusten per drie kunt terughalen. 4) Je duikt naar de wraktegel bij één van je schepen. Alle spelers met aangrenzende schepen (incl. jijzelf) mogen meedoen aan de duik, door hun schip/schepen gratis naar de duikplaats te bewegen. Trek één voor één edelstenen uit de zak en leg ze op het duikbord. Na elke edelsteen moet je beslissen om de duiksessie stop te zetten of door te gaan. Rode, gouden en zilveren edelstenen zijn schatten die de duikers naar het oppervlak mogen brengen. Groene en paarse edelstenen zijn alleen wat waard als je de bijbehorende bemanningsleden hebt ingehuurd. Zwarte en blauwe edelstenen zijn gevaren. Na het trekken van een edelsteen mogen de spelers passende kaarten uitspelen om hun opbrengst te vergroten. Zodra een tweede blauwe of tweede zwarte edelsteen wordt getrokken, moeten alle deelnemende spelers zichzelf met o.m. de juiste kaarten beschermen tegen het gevaar of hun deelname beëindigen zonder opbrengst in edelstenen (wel in kaarten). Wanneer de actieve speler past of gedwongen stopt, worden de edelstenen gescoord, aangevuld met punten voor kaarten en de wraktegelscore voor de actieve speler. Onder de wraktegels bevinden zich verzonken steden. Wanneer de vierde stad is afgewikkeld, eindigt het spel en tellen de spelers hun punten.

Deep Blue is ontworpen door Daniel Skjold Pedersen & Asger Harding Granerud. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: