Spiel 2019: Abacusspiele

De Duitse uitgever Abacusspiele presenteert op Spiel 2019 onder meer een bordspel van Reiner Knizia. Je vindt deze uitgever in hal 3, standnummer E114.

Bij Tajuto zijn de spelers boeddhistische monniken. Middels hun bijdragen aan de bouw van pagodes streven ze verlichting na. Het speelbord toont acht bouwplaatsen voor de verschillend gekleurde pagodes, waarvan de zes verdiepingen in een stoffen zak worden gegooid. Verder liggen er allerlei fiches klaar. Iedere speler begint het spel met drie generieke actiefiches in zijn eigen kleur. Er zijn drie hoofdacties, die je met een fiche activeert. 1) Een etage uit de zak trekken en voor je neer leggen. Je mag niet kijken, maar wel op de tast de grootte bepalen. 2) Een offersteen bovenop de pagode van dezelfde kleur leggen. Dit levert de actuele hoogte +2 MP op. De zesde verdieping is verboden. 3) Een fiche kopen voor MP: neutrale actiefiches, wijsheidfiches (winstpunten), inwijdingsfiches (winstpunten wanneer deze pagode aan het einde is voltooid), marktfiches (korting op toekomstige aankopen) en heiligdommen (extra punten voor wijsheid- en inwijdingsfiches). Voor de twee nevenacties hoef je geen fiche te activeren. 1) Je moet tijdens jouw beurt passende verdiepingen aan pagodes toevoegen wanneer je deze stukken bezit. Je maakt zelf uit wanneer. Elke verdieping levert zijn hoogte aan MP op. Elke overbouwde offersteen levert twee MP extra op. 2) Je mag een opdrachtfiche pakken wanneer je aan de voorwaarden voldoet.

Het spel is meteen voorbij wanneer een speler de zesde pagode voltooit door de zesde verdieping te bouwen. Deze speler krijgt nog MP voor deze verdieping en het opdrachtfiche voor het afbouwen van de vierde pagode. De speler met de meeste MP krijgt hiervoor het desbetreffende opdrachtfiche. De spelers tellen de punten van hun fiches.

Tajuto is een ontwerp van Reiner Knizia met illustraties van Maxence Burgel en Damien Colboc. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45-60 minuten.

Team 3 is de Duitse editie van een behendigheidsspel voor teams van Brain Games. Twee bouwbedrijven met drie apen moeten opdrachten vervullen. Elk team heeft drie spelers: de linker mag niet praten, de rechter mag niet kijken en de middelste moet de gebaren van de linker vertalen naar bouwinstructies voor de rechter. Laatstgenoemde is degene die de bouwstenen juist moet zien te bouwen zonder te kijken. Er is een groene en een roze editie, met verschillende blauwdrukken en een verschillende mini-uitbreiding.

Team 3 is een ontwerp van Alex Cutler en Matt Fantastic met illustraties van Reinis Pētersons. Het spel is geschikt voor twee teams van drie spelers vanaf veertien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Andere releases: Sherlock: 13 Geiseln, Sherlock: Der Pate en Sherlock: Das Labor zijn Duitse edities van dit Spaanse coöperatieve deductiekaartspel. Crazy Eggz is de nieuwe Duitse editie van Roberto Fraga’s Eiertanz. Een nieuwe (7e) editie van Ein solches Ding. En natuurlijk is er ook dit jaar een nieuwe tegel voor Michael Schacht’s bekroonde bordspel Zooloretto. Het dier van 2019 is een ‘Wasserschwein’ (capibara).

Meer informatie: