Op weg met 999 Games

999 Games heeft deze week het asymmetrische tweepersoonsspel Getaway Driver uitgebracht. In dit spel staat een achtervolging door het Napels van 1968 centraal. De ene speler is de roekeloze chauffeur, die de stad probeert te ontvluchten. De andere speler speelt de politie, die de vluchtauto tot stoppen probeert te dwingen. De chauffeur wint als de ontsnappingstegel is gelegd. De politie wint als de achtervolgingsmeter het laatste veld heeft bereikt of als de chauffeur in zijn beurt niet in staat is te bewegen. Het speelveld groeit tijdens het spel, waarbij rekening wordt gehouden met het speeloppervlak. Als de stad naar de rand van de tafel of andere obstakels groeit, zijn dit natuurlijke grenzen. De chauffeur moet ervoor zorgen dat hij niet actief in de richting van doodlopende gebieden rijdt.

Een ronde bestaat uit drie fasen:

1) De politie breidt het zoekgebied uit door nieuwe stadstegels te trekken en ze gedekt voor, links en rechts van de huidige locatie van de chauffeur te leggen. Stoplichten bepalen de eigenschappen van de tegels. Soms ontsluit dit bergplaatsen met hulpmiddelen voor de chauffeur, op andere tegels wordt hij gedwongen zijn chauffeurskaarten te spelen of kan de politie extra hulpmiddelen inzetten.

2) De chauffeur mag tegels eerst open draaien om de route te verkennen, maar dit heeft een prijs: de achtervolgingsmeter gaat naar rechts. Vervolgens moet hij zijn wagen verplaatsen en de gevolgen van de route toepassen. Obstakels omzeilt hij met een stunt op een chauffeurskaart, of hij moet terug naar de volgende tegel (inclusief de achtervolgende politievoertuigen).

3) De politie verplaatst zijn voertuigen die nog niet in directe achtervolging zijn. Bevinden zich één of meer politievoertuigen op een stadstegel met de chauffeur, dan wordt het achtervolgingsmeterfiche op de achtervolgingsmeterkaart één veld naar rechts verplaatst. Zijn er geen politievoertuigen op de stadstegel met de chauffeur, dan gaat de meter één veld naar links. Ten slotte mag de politie beter materiaal kopen door verzamelde handhavingsfiches in te leveren.

Getaway Driver is een ontwerp van Jeff Beck. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten. De spelregels bevatten een solovariant en een variant voor vier spelers (waarvoor je twee exemplaren van het spel nodig hebt). Ten slotte is er een variant met gebeurteniskaarten.

Meer informatie: