Spiel 2019: The Magnificent

Aporta Games introduceert op Spiel 2019 The Magnificent. Jumping Turtle Games komt dan meteen met de Nederlandstalige editie. Deze demonstreren ze niet op Spiel (daarvoor moet je bij Aporta aanschuiven), maar ze hebben wel een beperkte verkoopvoorraad bij zich.

Bij The Magnificent controleer jij een gezelschap circusartiesten. Je moet jouw kamp uitbreiden om artiesten te werven, je moet rondreizen om voordelen als edelstenen, posters en tenten te bemachtigen en je moet shows geven om punten en munten te verdienen. Op het centrale speelbord vind je drie abstract weergegeven regio’s, waar de spelers al reizend dingen verzamelen. De drie kleuren van de regio’s stemmen overeen met de kleuren van de dobbelstenen in de hoofdtent op het bord (die worden aangevuld met een paar jokerstenen). Er is verder een aanbod met meesterkaarten en trainerstegels, gemeenschappelijke trainersvelden, een optredenspoor, een scorespoor en een aanbod met posterkaarten. Iedere speler heeft een eigen tableau, waarop hij zijn kamptegels bouwt, nieuwe tenten neerlegt en zijn edelstenen en trainerstegels plaatst. Boven het tableau begin je met één posterkaart, onder het tableau begin je met vier meesterkaarten.

Je speelt drie rondes, waarin iedere speler vier beurten krijgt. In een spelerbeurt voer je drie handelingen in volgorde uit. Je kiest eerst één dobbelsteen uit het aanbod en plaatst deze op een vrije meesterkaart. Vervolgens bepaal jij jouw kracht van deze beurt. Dit is de som van de deze beurt gekozen steen en gelijk gekleurde stenen uit je vorige beurten, verhoogd met 2 voor elke edelsteen in de kleur van de gekozen dobbelsteen. Met deze kracht voer je ten slotte één van drie acties uit.

Met de bouwactie mag je een of twee kamptegels op jouw tableau bouwen. Jouw kracht bepaalt hoeveel en hoe groot. Door bepaalde velden te bedekken verdien je een bonus. Met de reisactie beweeg je over het reisspoor van de gekozen kleur. Jouw kracht bepaalt hoe ver. Je verdient edelstenen en posterkaarten door tijdens de beweging de desbetreffende symbolen te passeren. Een nieuwe tent krijg je alleen wanneer je daar je beweging stopt. Een tent leg je op het eerstvolgende tentveld van jouw tableau. Dit levert de afgebeelde bonus op. Bij de optredenactie bepaalt de totale kracht van de stenen hoeveel posters jij mag volbrengen. Daartoe moet er een tent onder de posterkaart liggen, je de afgebeelde kamptegels bezitten en de afgebeelde edelstenen inleveren. Dit levert je punten en munten op. Tijdens je beurt mag je jouw trainerspionnen inzetten op trainersvelden (algemeen of persoonlijk). Dit levert allerlei leuke bonussen op.

Aan het einde van de ronde moet je munten betalen in de waarde van jouw grootste dobbelkleur (of punten inleveren voor missende munten). Daarna kies je in volgorde een nieuwe meesterkaart en een trainerstegel. Vervolgens moet je één van jouw vijf meesterkaarten scoren en afleggen. Op de kaart staat afgebeeld hoeveel punten je waarvoor ontvangt. Aan het einde van het spel scoor je jouw resterende meesterkaarten voor de helft van de puntenwaarde, krijg je één punt voor elke vijf munten en vier punten voor elk van de negen rechthoeken in je kamp die volledig zijn bedekt (waarbij je gaten met edelstenen mag vullen).

The Magnificent is een ontwerp van Eilif Svensson en Kristian Amundsen Østby (de auteurs van Santa Maria). Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar (er zijn regels voor de solomodus) en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Meer informatie: