Machi Koro Legacy bij 999 Games

999 Games verraste eerder dit jaar met de mededeling dat Machi Koro Legacy op de planning stond. De verrassing betrof niet het spel zelf, dit dobbelspel is immers populair, maar wel de verhuizing naar 999 Games. Het spel is nu verkrijgbaar. Bij dit Legacy-spel speel je een campagne van tien partijen. Tijdens het spel ontdek je nieuw spelmateriaal, leer je nieuwe spelregels en ontvouwt zich een verhaal. In elk spel is het doel van iedere speler om zijn drie bezienswaardigheden te bouwen en bij te dragen aan de gemeenschappelijke bezienswaardigheid. De eerste speler die dit doet, wint het spel.

Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 65 startkaarten (attracties met verschillende activeringsnummers, kaarten met stadspleinen, bezienswaardigheden en overzichtskaartjes), een Legacy-stapel, zes mystery boxes en vier stadstableaus. Iedere speler begint met een tableau, een paar stadspleinen en bezienswaardigheden en drie munten. De attracties vormen een algemene voorraad. De spelers moeten de kaarten in de legacy-stapel altijd één voor één lezen en de instructies volgen. Sommige kaarten in de legacy-stapel geven opdracht tot het openen van een bepaalde mystery box met nieuw materiaal. Kaarten met nieuwe spelregels worden bewaard op de spelregelstapel, zodat de actuele regelset gemakkelijk is na te gaan. Nieuwe overzichtskaarten vervangen de voorgangers. Soms gaan kaarten in een reserve of een archief.

De actieve speler voert de drie stappen van zijn beurt uit: 1) een of twee dobbelstenen werpen, 2) attracties activeren en 3) één actie uitvoeren. Elke attractie heeft een activeringsnummer. Is het resultaat van de dobbelsteenworp gelijk aan het activeringsnummer van een attractie, dan wordt de attractie geactiveerd. Een groene of een paarse alleen in de beurt van de actieve speler, een rode alleen in de beurt van een andere speler en een blauwe in de beurt van wie dan ook. Deze activering levert jou de munten op om de jouw acties te betalen. Met een actie kun je aan het begin van de campagne (later volgen meer acties) een nieuwe attractie of een bezienswaardigheid bouwen of bijdragen aan de gemeenschappelijke bezienswaardigheid.

Machi Koro Legacy is een ontwerp van Rob Daviau en JR Honeycutt; het oorspronkelijke spel is een ontwerp van Masao Suganuma. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: