Copenhagen

Het bordspel Cøpenhagen speelt zich af in de havenwijk “Nyhavn”, beroemd om zijn panden met kleurrijke gevels langs de waterkant. Het spel wordt uitgegeven door de Duitse uitgever Queen Games, HOT Games distribueert de Nederlandstalige editie. Iedere speler heeft een eigen huisbord met negen rijen en vijf kolommen. Jouw huis vul je in de loop van het spel met polyvormige geveltegels, wat je punten en bonussen oplevert. Op deze geveltegels zijn velden met vensters en metselwerk afgebeeld. Er zijn vijftig tegels in vier kleuren en formaten (2-5 velden) en twaalf neutrale tegels met één veld. Dezelfde kleuren vind je terug op de zeventig speelkaarten. Op het centrale speelbord is een scorespoor afgebeeld. Daarnaast vind je de haven met een open aanbod van zeven speelkaarten. Er is ten slotte een voorraad fiches met speciale vaardigheden.

Iedere speler begint het spel met een starthand van 2-4 kaarten. Er geldt een handlimiet van zeven kaarten. De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: 1) hij vult zijn hand aan met twee naast elkaar liggende gekleurde speelkaarten uit het open aanbod, of 2) hij levert kaarten in om één gekleurde geveltegel te kiezen en op zijn bord te bouwen. Het aantal in te leveren kaarten is gelijk aan het aantal velden op de gekozen tegel; ook moet de kleur gelijk zijn. Bouw je de nieuwe tegel naast een tegel met dezelfde kleur, dan betaal je één kaart minder. Je bouwt uiteraard vanaf de grond naar boven, je hebt minimaal één veld met ondersteuning nodig en je moet binnen het raster blijven.

Wanneer je een verdieping (rij) of een onderdeel van jouw huis (kolom) voltooit, krijg je meteen winstpunten. Een rij levert één punt op en een kolom twee punten. Deze punten worden verdubbeld als de rij of kolom geheel uit vensters bestaat. Wanneer je over een wapenschild bouwt of een met een schild gemarkeerde verdieping voltooit, krijg je een bonus: een neutraal geveltegeltje of een fiche met een speciale vaardigheid (gerichter kaarten kiezen, een derde kaart nemen, goedkoper bouwen, kleurwissel of beide acties in dezelfde beurt uitvoeren). Deze vaardigheden zijn interessant omdat ze jouw mogelijkheden vergroten. Je kunt elk fiche maar één keer gebruiken, maar met een derde alternatieve bonusactie kun je al jouw gebruikte vaardigheden in één klap reactiveren.

Het spel is meteen voorbij zodra een speler twaalf of meer punten bezit. Onderin de stapel bevindt zich een “Einde spel”-kaart die meteen een voortijdig einde inluidt.

Ten slotte

Cøpenhagen is een leuk, vlot en toegankelijk familiespel met een actiemotor die een beetje doet denken aan Ticket to Ride: afwisselend kaarten verzamelen en het speelbord vullen. Je zit niet alleen voor jezelf te spelen, omdat het met enige regelmaat uit kan om kaarten en/of geveltegels voor de neus van een medespeler weg te kapen. Wanneer je tijdelijk een kleur kunt domineren, kun je aansturen op een tussensprintje in dezelfde kleur met een leuke korting. Uiteraard draait het om de winstpunten, waarbij de sprint naar de twaalf het ultieme doel is, maar in de tussentijd handig omgaan met de vaardigheden kan erg lucratief zijn. Ik vind het in elk geval leuk om een motortje met vaardigheden op te zetten.

een spannende pot in Leeuwarden (foto: Det)

De “Einde spel”-kaart kan soms frustrerend uitpakken. Heb je een paar beurten geïnvesteerd in een indrukwekkende eindsprint naar de twaalf punten, waarmee je de medespelers in één klap achter je denkt te laten, duikt die rotkaart te vroeg op en wint een of andere doodloper met zijn schamele negen punten toch nog het spel. Aan de andere kant weten we allemaal dat de kaart erin zit.

Auteurs: Pedersen & Granerud
Uitgever: Queen Games
Informatie: BGGLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-40 minuten