Overbooked

Jumbo stond de afgelopen jaren niet of nauwelijks op de radar van de gemiddelde veelspeler. De indrukwekkende Waterloovariant van Stratego leek een eenmalige oprisping, maar sinds de zomer van 2018 timmert deze uitgever flink aan de weg met een nieuwe reeks familiespellen. Mijn hoogtepunt tot nu toe is het afgelopen voorjaar verschenen Overbooked, dat door Randomskill Games al via Kickstarter was aangeboden. Bij dit spel moet je vliegtuigstoelen vullen met verschillende soorten passagiers. Deze worden aangeboden via kaarten, waarop ze in polyvormige combinaties zijn afgebeeld. Soms verplicht de kaart jou ze exact op bepaalde plekken in dezelfde sectie neer te zetten. Andere kaarten bieden meer flexibiliteit, door bijvoorbeeld alleen een plek bij het raam, in het midden of aan het gangpad te eisen. Wanneer je een nieuwe passagier op de plek van een voorganger moet plaatsen, vliegt laatstgenoemde eruit (‘overbooked’). Deze pissige passagier kost jou aan het einde winstpunten.

De kaarten bemachtig je op een van Century bekende manier. De eerste kaart in het open aanbod is gratis, de volgende kost je één voucher enzovoort. Wanneer je medespelers hun vouchers verkwisten, kun jij het aanbod een beetje controleren.

De passagiers scoren op verschillende manieren punten. Kinderen scoren alleen wanneer ze door volwassenen, gangpad en/of bordrand zijn ingesloten. Verliefde passagiers scoren alleen in naburige koppeltjes; meer dan dat reduceert de score tot nul. De blauwe, gele en groene passagiers scoren allen op dezelfde manier: één punt voor elke passagier in jouw grootste orthogonaal verbonden groep. Heb jij de grootste groep van alle spelers, dan verdubbel je de score van die kleur.

Het spel is voorbij wanneer één of meer passagierskleuren zijn uitgeput. Dan scoor je eerst de bovengenoemde passagiers. Per twee resterende vouchers krijg je nog één puntje. Elke overboekte passagier is twee strafpunten waard (met een bonus van twee punten voor de meeste overboekingen). Ten slotte krijg je één strafpunt voor elke lege stoel.

Bij het spel zijn enkele varianten meegeleverd. Zo kun je de bonusacties op de kaarten gebruiken. Hiermee kun je overboeken zonder nadeel, mag je het gangpad overbruggen, één ongewenste passagier op de kaart negeren of verdien je één bonuspunt. Verder kun je extra moeilijke passagierskaarten toevoegen. Gebeurteniskaarten zorgen ten slotte voor extra scoremogelijkheden. Ik kan deze varianten aanbevelen. Het regelboekje sluit af met drie soloscenario’s.

Ten slotte

Ik vind Overbooked een leuke speelse uitdaging. Het plaatsen van de passagiers wordt gaandeweg een steeds moeilijker puzzel, dit prikkelt de grijze cellen. Het is belangrijk voldoende vouchers te bezitten, om op het gewenste moment een cruciale kaart verderop in de rij te kunnen pakken. De zucht naar de mooie kaarten zorgt al voor een beetje interactie, de strijd om de meerderheden in de passagierskleuren nog wat meer. De dubbele punten hakken erin, daarvoor ga je de strijd graag aan.

Het spel ziet er goed uit (al vind ik de startspelertoren overbodig), de regels zijn toegankelijk en het spel verloopt vlot genoeg wanneer je niet met AP-types aan tafel zit. Om de speelduur van 30 minuten te halen, heb je wel snelle puzzelaars nodig.

Overbooked is een prima familiespel, dat je met een gerust hart aan veelspelers kunt voorschotelen. Ik vraag me wel af of deze puzzel niet te pittig is voor de gemiddelde achtjarige. Om de een of andere reden raak ik niet gewend aan het scorespoor van dit spel. Ik noteer de punten daarom liever op een briefje.

Auteur: Daryl Chow
Uitgever: Jumbo
Informatie: BSMBGGLuding 
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ong. 30 minuten