Spiel 2019: NSV

De Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag heeft zijn nieuwe titels voor Spiel 2019 aangekondigd, waaronder varianten voor The Mind en Qwixx. De ervaring leert dat de meeste spellen van NSV na enige tijd ook opduiken bij White Goblin Games.

In het roll & write dobbelspel Anubixx rol je bouwwerken voor de farao bij elkaar. Iedere speler heeft een verschillend scorevel, met bouwwerken en een steengroeve. De actieve speler gooit de vier dobbelstenen, die gekleurde bouwstenen tonen, en kiest er twee om te bouwen. Als alternatief kun je een gekleurde steen of een jokersteen uit jouw steengroeve inzetten. Op het reliëf moet je altijd twee orthogonaal grenzende bouwstenen aankruisen. Op de piramide kruis je één of twee stenen, waarbij je pas in de hoogte gaat wanneer er voldoende fundament is. Ook bij de zuilen van de triomfboog kruis je één of twee stenen en moet je onderaan beginnen. Je mag de twee stenen ook over de piramide en de triomfboog verdelen. Het aankruisen van bepaalde symbolen levert bonussen op. Na de actieve speler mogen de andere spelers ook twee kruisjes zetten. Daarbij mogen ze niet de door jou gekozen stenen gebruiken. Het einde is daar wanneer iemand minstens twee bouwwerken voltooit. Dit is ook goed voor een bonus. Bij de piramide scoor je de waarde van jouw hoogste veld; bij de boog de waarde van jouw laagste zuil; bij het reliëf krijg je punten voor gevulde velden. Elke bonus levert drie punten op; resterende jokers twee punten en resterende velden in jouw groeve één punt.

Anubixx is een ontwerp van Florian Ortlepp, Helmut Ortlepp en Steffen Benndorf. Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Qwixx on Board is een nieuwe Qwixxvariant met een dubbelzijdig speelbord. De basis is gelijk gebleven, de actieve speler gooit nog steeds de zes dobbelstenen en ook nu kruis je getallen aan op jouw eigen scorevel. Iedere speler mag de som van de witte stenen noteren (stap 1) en de actieve speler de som van wit en een kleur (stap 2). Nieuw is stap 3, waarbij de actieve speler zijn speelfiguur 1-5 velden vooruit zet op het bord (bezette velden worden overgeslagen). Voorwaarde is wel dat je het doelveld aankruist op jouw scorevel (of dit veld in het verleden al hebt aangekruist). De positie op het bord levert aan het einde extra punten op.

Qwixx on Board is een ontwerp van Steffen Benndorf. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

The Mind Extreme speel je op dezelfde manier als The Mind. Nieuw is het gelijktijdig afleggen op twee stapels, de ene loopt op van 1-50, de andere loopt af van 50-1. Het is niet toegestaan om de stapels volgtijdelijk af te wikkelen. Verder moet je sommige levels blind afwerken.

The Mind Extreme is een ontwerp van Wolfgang Warsch. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Kippelino is een coöperatief bouwspel voor kinderen. De spelers bouwen samen aan een boomhut, die met elke nieuwe verdieping steeds hoger wordt. Ze moeten de instructies van de architect, een raaf, volgen. Naarmate de hoogte toeneemt, wordt het bouwwerk steeds wankeler en is een vaste hand meer dan ooit nodig.

Kippelino is een ontwerp van Reinhard Staupe. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf vijf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten.

Meer informatie: