Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2019

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft vandaag de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – familie:

  • Clever, een roll & write dobbelspel van Wolfgang Warsch, uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: de verschillende scoregebieden leveren elk specifieke bonussen op. Door hier goed op te spelen, en met een beetje geluk, zijn prachtige kettingreacties mogelijk. Voorkom tegelijkertijd dat je zelf te weinig mogelijkheden overhoudt en dat je mooie ‘restjes’ aan je medespelers serveert. De uitdagende keuzes werken erg verslavend.
  • De Kwakzalvers van Kakelenburg, een push-your-luck bag builder van Wolfgang Warsch, uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: met de opbrengsten van je vorige brouwsel schaf je extra ingrediënten aan, zodat je steeds betere drankjes kunt bereiden – althans in theorie. In de praktijk moet je namelijk wel het juiste uit je voorraad vissen, en het liefst ook op het juiste moment. De spanning of je nog wat kunt toevoegen of je ketel laat ontploffen is een goed ingrediënt voor een smaakvol familiespel.
  • Welcome to…, een bouwspel van Benoit Turpin, uitgegeven door Jumping Turtle Games. Juryoordeel: een vlot bouwspel. Je speelt allemaal tegelijkertijd en daardoor beleef je zelfs met een grote groep nog plezier. Ook in een solo-variant is voorzien. Er zijn veel verschillende manieren om punten te scoren, maar toch worden de keuzes steeds lastiger naarmate je scoreblad voller raakt. Dankzij de bonusvoorwaarden blijft dit mooi geïllustreerde spel fris.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – experts:

  • Gentes, een ontwikkelingsspel van Stefan Risthaus, uitgegeven door Game Brewer. Juryoordeel: met de schaarse middelen en tijd probeer je slim in je beschaving te investeren. Je kiest er wel eens voor om harder te werken, al moet je het dan in het volgende tijdperk wat rustiger aandoen. Ook wil je een grote bevolking, maar die kan niet eindeloos groeien. Sterker nog, soms verdringt de ene noodzakelijke beroepsgroep de andere. De juiste balans vinden is een hele uitdaging.
  • Rovers van de Noordzee, een worker placement spel van Shem Phillips, uitgegeven door White Goblin Games. Juryoordeel: een soepel spelend strategisch spel, met een innovatief actiemechanisme. Veel keuzemogelijkheden, en toch verlopen de beurten lekker snel. Timing is een belangrijk onderdeel om de andere Vikingen in te perken. De variatie in bemanningsleden en de schitterende tekeningen nodigen uit voor vele plundertochten.
  • Wingspan, een engine builder van Elizabeth Hargrave, uitgegeven door 999 Games. Juryoordeel: dit oogstrelende spel nodigt meteen uit om te ontdekken. Ondanks de eenvoudige regels zul je toch regelmatig broeden op de volgende stap naar een goed samenwerkend centrum. En onderweg pik je ook nog wat op over de verschillende vogels. Weet jij ze zo slim bij elkaar te brengen dat je score vooruit vliegt?

Bekendmaking winnaars

De winnaars worden op vrijdag 8 november bekendgemaakt en gehuldigd. Dit gebeurt op een feestelijke bijeenkomst aan de vooravond van het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel vindt plaats op 9 en 10 november 2019 in de Jaarbeurs Utrecht.

Commentaar

De jury heeft twee prachtige lijsten afgeleverd. Op de familielijst vind ik alles best, met een persoonlijke voorkeur voor Warsch. De expertlijst zorgt voor een mentale worsteling. Ik vind Gentes een schitterend ontwikkelingsspel, daar mag je me voor wakker maken. Die heb ik niet voor niets uitgeroepen tot mijn favoriet van 2017. Maar sindsdien ben ik ook gevallen voor Wingspan. En aangezien een spellenprijs een groter publiek moet bedienen dan mijn persoonlijke smaak, mag laatstgenoemde hoogvlieger ‘m wat mij betreft winnen.

Meer informatie: