Throne of Allegoria van Spielworxx

De Duitse uitgever Spielworxx komt op Spiel 2019 met het bordspel Throne of Allegoria. Dit spel heeft een gelimiteerde oplage van 1.000 exemplaren. Je kunt het spel vanaf vandaag voorbestellen via de Spielworxx website. Het is mogelijk om het spel af te halen op de beurs (Hal 2, standnummer B112).

In Throne of Allegoria speel jij de leider van een van de adellijke huizen van Allegoria. De koningin ligt op sterven, de spelers strijden om de opvolging en proberen in zes rondes de meeste invloed te verzamelen. Het speelbord toont allerlei actievelden, sporen en een kaart van het koninkrijk. Iedere speler heeft zijn eigen provincie met een kasteelmarker. Elke provincie heeft een strijdperk, een markt en een taveerne. Er is een neutrale centrale provincie, waar deze drie gebieden ook aanwezig zijn. Iedere speler heeft een stadsbord, met onder meer vijf sporen voor de verschillende soorten werkers.

Elke speelronde bestaat uit vier fases, die in volgorde worden afgewikkeld. In de resetfase worden voorbereidingen voor de ronde getroffen. In de biedfase bieden de spelers met hun markers op de acties van de zeven actievelden. De waarde van de markers is geheim (met de nul kun je bluffen). Je mag een marker niet bij een tegenstander plaatsen, maar wel een tweede of derde bij jezelf. In de actiefase doe je de acties waarop je hebt geboden. De speler met het hoogste bod krijgt per locatie de meeste acties. De actievelden worden in volgorde afgewikkeld: claimkaarten, werkers rekruteren, soldaten, spionnen, kooplieden, bankiers en geleerden. Voor de laatste vijf soorten verdien je actiepunten, die je gebruikt om jouw werkers in te zetten op het speelbord of om daar ingezette werkers te activeren. Sommige acties leveren anarchiefiches op, die je aan het einde punten kosten. Met je soldaten kun je roven en vechten. De spionnen kunnen infiltreren en andere stiekeme fratsen uithalen. De kooplieden kunnen o.a. handelen. De bankiers geven o.a. toegang tot gildekaarten met bonussen. Met de geleerden kun je extra werkerkaarten en andere bonussen verdienen. In de vierde fase worden administratieve handelingen verricht.

Aan het einde van het spel krijg je punten voor invloedfiches, gildekaarten, vervulde opdrachten op claimkaarten (of strafpunten wanneer niet vervuld) en je positie op verschillende sporen (strafpunten voor anarchie).

Throne of Allegoria is een ontwerp van Robin Lees & Steve Mackenzie. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-120 minuten.

Meer informatie: