De Vos in het Goblinbos

Over het tweepersoonskaartspel Claim ben ik niet onverdeeld positief, maar deze week hebben de Goblins zowaar een toppertje in dit genre uitgegeven. De Vos in het Bos is een briljant tweepersoonsspel. Er zijn drieëndertig speelkaarten in drie kleuren (waarde 1-11). De deler geeft iedere speler dertien kaarten. De rest vormt een stapel, waarvan de bovenste kaart wordt omgedraaid als troefkleur. De andere speler komt uit met de eerste kaart, waarna de deler kleur moet bekennen. De hoogste kaart in de gevraagde kleur wint de slag. Is een troef gespeeld, dan wint de hoogste troefkaart. In principe opent de winnaar van een slag de volgende slag.

Alle oneven kaarten hebben een speciale eigenschap, die wordt geactiveerd zodra je de kaart speelt. Speel je een ‘1’ en verlies je de slag, dan open jij toch de volgende slag. Bij een ‘3’ mag je de open troefkaart ruilen met een handkaart. Bij een ‘5’ trek je één kaart van de stapel en leg je één kaart af onder de stapel. Elke ‘7’ in een slag levert een extra punt op. Bij een slag met één ‘9’ geldt deze ‘9’ als troef. Kom je uit met een ‘11’, dan moet jouw tegenstander zijn ‘1’ of zijn hoogste kaart in deze kleur spelen.

Na dertien slagen is de ronde voorbij en krijg je punten voor jouw gewonnen slagen. Een buit van nul t/m drie slagen is goed voor zes punten. Vanaf vier tot negen slagen stijgt de waarde geleidelijk van één punt naar zes punten. Bij tien of meer slagen was je te gulzig en krijg je helemaal niets (en jouw tegenstander dus de volle mep van zes punten). Deze kanteling in het scoreverloop geeft het spel zijn charme. Het spel is voorbij na de ronde waarin een speler minstens eenentwintig punten heeft.

De Vos in het Bos is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

Meer informatie: