Yedo Deluxe op Kickstarter

Tien jaar geleden wisten de Belgische spelontwerpers en neven Thomas Vande Ginste en Wolf Plancke hun bordspel over rivaliserende clans in het Japan van de 17e eeuw onder te brengen bij eggertspiele, die het onder de naam Yedo uitbracht op Spiel 2012. Yedo is de oude naam van Tokyo. Ik heb beide mannen op die beurs ontmoet en hun spel met plezier gespeeld. Een paar jaar geleden kwamen de neven in contact met de Roemeense uitgever NSKN Games, waar in 2017 hun spel Dragonsgate College verscheen. Eind 2018 fuseerde NSKN Games met de Poolse uitgever Board&Dice. De nieuwe spellen verschijnen sindsdien onder het laatstgenoemde label, zo ook de Yedo Deluxe Master Set. Voor deze prachtig uitgevoerde en inhoudelijk verrijkte doorontwikkeling van Yedo is vandaag een Kickstarter gelanceerd.

Yedo is een elegant opgezet worker placement spel, waarbij schaarste doorlopend een factor is en je elkaar volop in de weg zit bij veilingen en de keuze van interessante acties. Je leidt een clan en probeert jouw prestige te vergroten. Je verdient prestige (winstpunten) door missiekaarten te volbrengen, jouw discipelen op de verschillende locaties op het speelbord in te zetten en door aan het einde van het spel te voldoen aan de voorwaarden op bonuskaarten. Het speelbord toont de zeven districten van de stad, aangevuld met meerdere sporen en velden voor kaarten en ander materiaal. Iedere speler heeft een clanbord waarop hij zijn spullen bewaart.

De missiekaarten zijn de kern van het systeem. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met vier kleuren. Ze zijn verder verdeeld in vier sets (basis, neutraal, prestige en geld), waardoor je aan het begin het karakter van het spel kunt bepalen. Er zijn drie decks met gebeurteniskaarten, waarvan je er elk spel één gebruikt (neutraal, grondstoffen of wreed). Er zijn verder actiekaarten in drie kleuren (neutraal, regelwijzigingen en grondstoffen). Ten slotte bevatten de bonuskaarten de opdrachten die aan het einde extra punten opleveren.

Een ronde bestaat uit zeven fases. 1) Voorbereiding. 2) Bieden in veilingen op zeven categorieën: actiekaarten, bonuskaarten, wapens, uitbreidingen (Dojo, Kobudo-Ryu, Karesansui en Yashiki), Geisha, discipelen en missiekaarten. 3) Gebeurtenis. 4) Inzet van discipelen op het speelbord en de uitbreidingen. In speelvolgorde om de beurt één. 5) Wachters bewegen en onbeschermde discipelen arresteren. 6) Ruilhandel op de markt of in de herberg. 7) De actiefase, waarin de spelers hun discipelen activeren om punten en extraatjes te bemachtigen en om missies te volbrengen. In de stadswijken kun je bijv. nieuwe discipelen rekruteren, een uitbreiding bouwen, geld, goederen en kaarten bemachtigen, prestigepunten verdienen enzovoort.

Het spel is voorbij na het afgesproken aantal ronden of wanneer iemand de extreem moeilijke missie ‘dood de Shogun’ heeft volbracht. Na de daaropvolgende eindtelling is de winnaar bekend.

Je kunt Yedo op allerlei manieren aanpassen. Je kunt de speelduur bepalen (6-11 rondes), kaartsets combineren en verschillende modules gebruiken. De ene module bevat een theehuis waar je de hulp van de notabelen van de stad kunt inroepen, de andere module introduceert gespecialiseerde discipelen. Er wordt ook nog soloversie ontwikkeld met David Turczi. Het spelsysteem houdt ten slotte rekening met verschillende speleraantallen, door de hoeveelheid actievelden te beperken wanneer je met minder spelers speelt.

Yedo Deluxe Master Set is geschikt voor 1-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten. De Kickstarter loop tot 20 september. Het spel wordt naar verwachting in augustus 2020 geleverd.

In mei 2013 waren Thomas en Wolf te gast bij het spellenportaal Bordspelmania, waar ze uitgebreid ingingen op vragen over hun spel. Wil je iets weten over de achtergronden van Yedo, is deze Q&A de moeite waard.

Meer informatie: