Nederlandstalige 5211

Asmodee Belgium NL heeft onlangs de Nederlands- en Franstalige editie van het kaartspel 5211 van Next Move Games uitgebracht. Deze editie stond niet op een recent lijstje met najaarsreleases van Asmodee NL, het is dus mogelijk dat alleen de Belgische tak dit spel distribueert. De honderd speelkaarten van 5211 hebben een waarde van 1-6 in vijf kleuren/patronen. Per kleur heb je vijf kododo’s (waarde 1), zes keer ‘2’, vijf keer ‘3’, twee keer ‘4’, één keer ‘5’ en één keer ‘6’.

Iedere speler start met vijf handkaarten. De spelers spelen tegelijk twee gedekte kaarten, draaien deze open en vullen hun hand aan tot vijf kaarten. Dit herhalen ze twee keer, maar bij de tweede en de derde slag speel je telkens maar één kaart. Wanneer iedere speler vier open kaarten voor zich heeft liggen, worden de punten toegekend. Eerst wordt gekeken hoeveel kododo’s zijn gespeeld (kaarten met de waarde 1). Is dit exact het vereiste aantal (hangt af van het spelersaantal), dan scoren alleen deze kododokaarten. Is dit niet het geval, dan gaan de kaarten van de sterkste kleur naar de scorestapels van de desbetreffende spelers. Maar als er te veel kaarten van de sterkste kleur zijn gespeeld (deze grens hangt ook af van het spelersaantal), valt deze kleur af scoort de eerstvolgende kleur enzovoort. Bij een gelijke stand zijn de desbetreffende kleuren sowieso uitgeschakeld. Je speelt nieuwe rondes tot het deck is uitgeput. Aan het einde van het spel tel je de waardes van de kaarten in jouw scorestapel.

5211 is een bewerking van het kaartspel 5 Colors. Het spel is ontworpen door Tsuyoshi Hashiguchi en geïllustreerd door Chris Quilliams. 5211 is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Ik heb dit weekend mijn eerste potjes gespeeld en ben zeer gecharmeerd van dit toegankelijke en vlotte kaartspel. 5211 zorgt voor een erg leuke mix van plannen, inschatten, durf en hoogmoed. De speelkaarten zijn prachtig. De spelregels zijn op zich helder, maar bevatten helaas een paar taalfouten.

Meer informatie: