Carnival of Monsters bij Amigo

Carnival of Monsters is een card drafting spel van Richard Garfield, met illustraties van Loïc Billiau, Martin Hoffmann, Dennis Lohausen, Michael Menzel, Oliver Schlemmer, Claus Stephan en Franz Vohwinkel. Twee jaar geleden lanceerde Amigo dit spel op Kickstarter, maar deze campagne was geen succes. Nu zet Amigo het spel met enkele aanpassingen op eigen kracht in de markt. Het spel is sinds deze week in Duitsland verkrijgbaar.

In dit spel proberen de spelers bijzondere creaturen te verzamelen. De basis is een deck met 206 kaarten: 72 landen, 78 monsters, 13 medewerkers, 22 gebeurtenissen en 21 geheime doelen. Iedere speler begint met twee startlanden. Het spel duurt vier seizoenen. Aan het begin van elk seizoen wordt een seizoenkaart gedraaid. Deze toont een bonus van twee munten, die je ontvangt wanneer je voor de eerste keer een monster van de afgebeelde soort uitspeelt. Vervolgens krijgt iedereen acht kaarten. Je draft één van deze kaarten en geeft de rest door aan de volgende speler. Jouw bemachtigde kaarten kun je meteen uitspelen of tegen betaling bewaren tot een later tijdstip. Je moet landkaarten uitspelen om later met de aldus opgebouwde landpunten monsters uit te kunnen spelen in passende regio’s. Medewerkers moet je met munten betalen, waarna zij jou van dienst zijn. Gebeurteniskaarten activeren eenmalige effecten. Geheime doelen houd je geheim tot de eindtelling. Het draften gaat door totdat alle kaarten zijn verdeeld.

Na het spelen van de kaarten moet je controleren of je genoeg jagers bezit om de gevaarlijke monsters in toom te houden. De jagersymbolen zijn een mix van dobbelen, medewerkers en via gebeurtenissen verdiende jagerfiches. Niet geneutraliseerde gevaarsymbolen kosten je geld of jagerfiches. Aan het einde van het seizoen gaat de seizoenkaart als trofee naar de speler met de meeste winstpunten op monsters van deze soort. Dan verhuizen jouw gespeelde monsters naar jouw menagerie. Na vier seizoenen tel je de winstpunten die je hebt verdiend met de monsters in jouw menagerie, geheime doelen, jagerfiches, seizoentrofeeën en resterend geld (een gedwongen krediet levert strafpunten op).

Carnival of Monsters is geschikt voor 2-5 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

Meer informatie: