Azul 3 in aantocht

Ik had er op een Duitse spellendag in mei al enthousiaste verhalen over gehoord, maar vandaag kwam de officiële aankondiging pas binnen. Next Move Games komt dit najaar met Azul: Summer Pavilion, het derde spel in de succesvolle reeks van Michael Kiesling. Ook bij dit spel pak je alle tegels van één kleur uit een gemeenschappelijk aanbod: van een schijf naar keuze of – wanneer daar tegels liggen – uit het centrum. Elke ronde is één van de zes kleuren de joker. Deze mag je dan niet als kleur kiezen en rechtstreeks van een schijf of het centrum pakken. Maar als er een of meer jokertegels op de locatie liggen waar jij deze ronde jouw tegels hebt gepakt, moet je ook één van die jokers pakken. De eerste die uit het centrum pakt, wordt de nieuwe startspeler en krijgt zoveel strafpunten als het aantal gepakte tegels. De gepakte tegels bewaar je eerst even naast jouw spelerbord.

Nadat alle tegels zijn gepakt, leggen de spelers beurtelings telkens één tegel op hun eigen bord. Elk bord bevat zeven sterren, met elk zes velden voor tegels (genummerd 1-6). Zes van de sterren moet je vullen met tegels van desbetreffende kleur, de zevende met één tegel van elke kleur. De prijs van het aanleggen is afhankelijk van de plek. Om bijvoorbeeld een tegel op de gele vijf te plaatsen, moet je vijf gele en/of jokertegels betalen (waarvan minimaal één gele): één op het desbetreffende veld, de rest in de aflegtoren. Je krijgt 1 punt voor deze tegel en 1 punt voor elke verbonden tegel in deze ster. Wanneer je bepaalde velden omringt, krijg je 1-3 bonustegels uit een centrale voorraad (die elke ronde start met tien tegels). Je mag maximaal vier tegels naar de volgende ronde meenemen, elke tegel meer moet je inleveren en levert 1 strafpunt op. Na zes rondes krijg je een bonus voor elke volledig gevulde ster en wanneer je alle velden met de waardes 1, 2, 3 or 4 hebt gevuld. Elke ongebruikte tegel is een strafpunt. De achterkant van de spelerborden bevat een variant met meer vrijheid in het aanleggen.

Azul: Summer Pavilion is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten. De Engels- en Duitstalige editie is vanaf Spiel 2019 verkrijgbaar. Wanneer je het spel uiterlijk 7 oktober voorbestelt bij Next Move Games, krijg je er gratis een mini-uitbreiding bij. Deze voorbestellingen worden trouwens pas in december uitgeleverd. Wanneer je niet anderhalve maand langer op het spel wilt wachten, kun je de uitbreiding ook in hun webshop kopen. Asmodee NL werkt aan een Nederlandstalige editie.

Meer informatie: