Een 6 Nimmt! bordspel bij Amigo

Ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van het kaartspel 6 Nimmt! heeft Wolfgang Kramer een bordspelversie bedacht. Op het eerste gezicht heeft dit 6 nimmt! Brettspiel overeenkomsten met zijn oudere bordspel Tanz der Hornochsen!, maar dit nieuwe spel staat inhoudelijk op eigen benen. Het speelbord toont tien rijen met een verschillende lengte. Op het eerste veld van de eerste vier rijen wordt een getalfiche gelegd; dit zijn de eerste actieve rijen. Iedere speler krijgt twaalf getalfiches, die hij achter zijn zichtscherm bewaart.

De spelers kiezen één fiche en laten deze tegelijk zien. Daarna worden de fiches aangelegd in de actieve rijen. Wanneer het dubbelsymbool zichtbaar is in de actieve rij, moet je twee fiches spelen. De legregels kennen we van het kaartspel: de speler met het laagste fiche begint, aanleggen in oplopende volgorde, in de rij met het kleinste verschil. Is het fiche lager dan de eindfiches van de rijen, dan leg je het achteraan de rij met het hoogste fiche. Wanneer een fiche op een actieveld wordt gelegd, voer je deze actie uit. Bij de ene actie neem je alle fiches in de rij, markeer je strafpunten voor de afgebeelde runderen en start je een nieuwe rij met jouw gelegde fiche. Bij andere acties krijg je plus- of minpunten. Met twee of drie spelers speel je twee keer een set van twaalf fiches, met meer spelers is het na één set voorbij. De speler met de meeste punten wint.

Er is een variant waarmee je gelukskaarten kunt bemachtigen. Deze kun je vervolgens uitspelen om een ongewenst actieveld te converteren naar een veld dat pluspunten oplevert. Op de andere kant van het speelbord vind je een ‘Profiversion’ met nieuwe actievelden. Deze variant introduceert actiekaarten. Hiermee kun je een rij blokkeren, jouw gekozen getalfiche inwisselen voor een ander fiche, een veld overslaan, een laag getalfiche aan het begin van een rij leggen, de ‘kleinste verschil’ regel negeren of een tweede fiche aanleggen.

Dit 6 nimmt! Brettspiel is ontworpen door Wolfgang Kramer en geïllustreerd door Franz Vohwinkel. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 25 minuten. Het spel ligt deze maand in de winkels.

Meer informatie: