999 Games opent een taveerne

Naar verwachting krijgt 999 Games volgende week De Taveernen van de Oude Stad binnen, het nieuwe bordspel van succesauteur Wolfgang Warsch. Dit is een erg leuke mengelmoes van deck building, drafting en worker placement. Je speelt de uitbater van een herberg. Deze bestaat uit een tableau met losse onderdelen, die je in de loop van het spel kunt opwaarderen. Jouw herberg heeft drie tafels waaraan jij jouw gasten ontvangt, en verder een handvol personeelsleden en opslagruimtes. Jouw startdeck bestaat uit een aantal gasten, werknemers en een extra tafel.

Aan het begin van de ronde trekken de spelers net zolang kaarten van hun deck totdat ze alle tafels met gasten hebben bezet. Daarbij hoop je voor die tijd een paar leuke personeelsleden uit je deck te toveren. Bijvoorbeeld een serveerster die jou een extra dobbelsteen in jouw eigen kleur oplevert, een bierleverancier die de bieropbrengst verhoogt of een bordenwasser waarmee je een dobbelworp met +1 kunt verhogen.

Vervolgens gooit iedereen vier witte dobbelstenen, waarvan je er één kiest en de rest doorgeeft. Na een paar rondjes draften heb je vier werkers (of 1-3 meer door de serveerster), die je vervolgens inzet op de verschillende actievelden. Je mag niet alle stenen overal neerleggen, de acties geven aan wat waar mag. Hiermee moet je rekening houden tijdens het draften van de stenen, omdat je zo jouw medespelers soms een hak kunt zetten. Met jouw stenen produceer je voornamelijk bier en geld. Met bier lok je nieuwe gastkaarten, met geld nieuwe personeelkaarten of opwaarderingen van jouw kroeg. Een opwaardering is erg interessant, omdat dit niet alleen jouw actiepotentieel versterkt, maar jou ook een edele oplevert (goed voor 10 punten). Nieuwe kaarten leg je bovenop jouw deck, zodat ze de volgende ronde meteen actief worden. Met een andere actie zet je stapjes vooruit op een kloosterspoor, waar leuke bonussen op je wachten. Daar kun je verderop zelfs gratis edelen bemachtigen (je weet wel, 10 punten).

Na acht rondes wordt de rekening vereffend en telt iedereen de punten op zijn kaarten. Ik heb alleen met het basisspel gespeeld, dat je desgewenst met vier modules kunt uitbreiden. De basis was al zo geslaagd, dat ik met plezier uitkijk naar het vervolg. Ik heb de Duitse editie laten liggen, omdat ik in het voorjaar al wist dat er een Nederlandse in de pijpleiding zat. Ik verheug me op de volgende potjes (bier).

De Taveernen van de Oude Stad is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een (bij vier spelers gemakkelijk te overschrijden) speelduur van ongeveer 60 minuten.

Meer informatie: