Mandala van 999 Games

999 Games heeft deze week het nieuwe tweepersoonsspel Mandala uitgebracht. In dit spel maken en vernietigen de spelers gekleurde zandmandala’s. Het spelmateriaal bestaat uit een linnen speelmat, twee overzichtkaartjes en 108 zandkaarten in zes kleuren. De speelmat toont in het midden twee mandala’s, die elk uit drie zones bestaan: het centrum en de zijdes van beide spelers. De actieve speler heeft de keuze uit drie acties. Daarbij geldt de volgende gouden regel: elke zandkleur mag maar in één van de drie zones van een mandala voorkomen. A) Je speelt één kaart in het centrum van een mandala, trekt maximaal drie nieuwe kaarten (handlimiet is acht) en controleert of de mandala is voltooid. B) Je speelt een of meer kaarten van dezelfde kleur aan jouw zijde van een mandala, trekt geen nieuwe kaarten en controleert of de mandala is voltooid. C) Je legt een of meer kaarten van dezelfde kleur af en trekt hetzelfde aantal kaarten.

Een mandala is voltooid zodra in de drie zones gezamenlijk kaarten van alle zes zandkleuren liggen. Dan worden de kaarten in het centrum van de mandala verdeeld tussen de spelers. De speler met de meeste kaarten aan zijn zijde kiest als eerste alle kaarten van één kleur uit het centrum enzovoort. Bij een gelijke stand begint de speler die niet de laatste kaart heeft gelegd. Ligt de gekozen kleur nog niet op jouw scorespoor, dan leg je één van de kaarten op het linker vrije veld en landt de rest op jouw scorestapel. Ligt de gekozen kleur wel op jouw scorespoor, dan gaan de nieuwe kaarten meteen naar jouw scorestapel. Had jij geen kaarten aan jouw zijde van deze mandala gespeeld, dan moet je de gekozen kaarten op de aflegstapel leggen. Na het verdelen leg je de kaarten aan de zijdes van de spelers af en worden twee zandkaarten van de stapel in het centrum gelegd.

Het einde van het spel wordt ingeluid door het uitputten van de trekstapel. Dan schud je de aflegstapel en speel je door tot de volgende mandala is voltooid en afgewikkeld. Wanneer een speler alle kleuren op zijn scorespoor heeft liggen, eindigt het spel meteen nadat de resterende kaarten van deze mandala zijn verdeeld. Dan volgt de puntentelling, waarbij de kaarten op jouw scorespoor zelf niets opleveren, maar bepalen hoeveel de kaarten uit jouw scorestapel waard zijn. Afhankelijk van de positie op het spoor is elke kleur 1-6 punten per kaart waard.

Mandala is een ontwerp van Trevor Benjamin en Brett J. Gilbert. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 30 minuten.

De Duitse versie wordt uitgegeven door Lookout Spiele. Nummer 14 van het huisblad ‘Neues vom Ausguck’ bevat een solovariant van Mandala, waarbij je duelleert met Master Yoga (may the sand be with you). Dit tijdschrift is ook interessant voor de liefhebbers van Berenpark (solovariant) en Gingerbread House (een sprookjesavontuur). Dit blad kost maar twee euro, de verzendkosten vallen mee.

Meer informatie: