Outlaws bij 999 Games

999 Games heeft deze week het tweepersoonsspel Outlaws uitgebracht. Iedere speler stuurt tien karakters met unieke eigenschappen aan. Acht van deze karakters staan op voetjes tegenover elkaar opgesteld, de identiteit is verborgen voor de tegenstander. De andere twee liggen open in de saloon, waar ze tijdelijk geen functie hebben. In de loop van het spel bewegen de karakters over tafel en maken ze hun identiteit bekend om fiches te verzamelen en hun eigenschappen uit te voeren. Dit levert gaandeweg informatie op, die je gebruikt om de karakters van de tegenstander te grazen te nemen en om aan één van de drie overwinningsvoorwaarden te voldoen.

De actieve speler voert twee acties uit. Actiemogelijkheden: A) twee karakters verplaatsen zonder de identiteit te onthullen. B) de identiteit van één karakter kort onthullen om een fiche te bekijken. C) de identiteit van een fiche noemen en wanneer dit klopt het fiche nemen. Je mag alleen fiches nemen die passen bij het karakter. D) een karakter tonen en zijn eigenschap gebruiken.

De gouverneur mag het verkiezingsfiche gebruiken om het spel te winnen wanneer hij meer stemfiches heeft dan de opponent. De huurmoordenaar levert een kogelfiche in en schiet op een vijandelijk karakter. Is dit de vijandelijke gouverneur, dan win je meteen. Zo niet, ben je de kogel kwijt en speel je verder. De sheriff levert een handboeifiche in om het tegenoverliggende karakter te arresteren en noemt daarbij of hij de huurmoordenaar of de bandiet wil pakken. Is dit de huurmoordenaar, dan heb je meteen gewonnen. Is dit de bandiet, dan maak je deze onschadelijk. De sheriff kan verder een naburige gouverneur beschermen. De indiaan onthult een vijandelijk karakter. De verkoper verwisselt fiches. De journalist kan vijandelijke karakters permanent onthullen. De bandiet steelt een kogel of een handboei. De danseres verplaatst karakters. De dominee kan een arrestatie verhinderen of een onschadelijke bandiet herstellen. De burgemeester vergroot het bereik van andere karakters.

De regels bevatten een variant voor drie spelers, vier spelers of twee teams. Hiervoor heb je twee exemplaren nodig.

Outlaws is ontworpen door Jérémy Pinget en geïllustreerd door Arnaud Demaegd. Het spel is geschikt voor twee spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

Meer informatie: