Century III is verkrijgbaar

Century – een nieuwe wereld, het derde deel van Emerson Matsuuchi’s spellentrilogie, is sinds deze week verkrijgbaar. Althans, dat neem ik aan. Ik zag het spel namelijk liggen bij Spellenpoort Amersfoort, van de Nederlandse uitgever/distributeur heb ik niets gehoord. De hierna opgenomen beschrijving is daarom gebaseerd op Engelstalige informatie van Plan B Games, het is mogelijk dat in de Nederlandstalige editie andere termen worden gebruikt. Century – een nieuwe wereld is een worker placement spel, waarbij je winstpunten verdient met het verzamelen, veredelen en ruilen van grondstoffen.

Het variabele speelbord wordt opgebouwd uit losse delen. Daarboven ligt een trekstapel en een open aanbod met scorekaarten. Aan de bovenkant liggen verder stapeltjes met bonustegels. Op sommige locaties worden exploratietegels gelegd. Iedere speler krijgt een spelerbordje, waarop hij zes van zijn twaalf kolonisten bewaart. Uiteraard zijn er vier bakjes met grondstoffen; in oplopende volgorde: geel (graan), rood (vlees), groen (tabak) en bruin (bont). Iedereen start met een paar blokjes. Het spel duurt meerdere rondes. De actieve speler voert één actie uit: werken of rusten.

Bij de rustactie haal je jouw kolonisten terug naar jouw spelerbord. Bij de werkactie kies je een locatie zonder exploratietegel of eigen kolonisten, plaats je daar het afgebeelde aantal kolonisten en voer je de actie(s) van de locatie uit. Kolonisten van een medespeler jaag je terug naar hun eigen spelerbord; hiervoor moet je wel één kolonist extra plaatsen. Er zijn vier soorten locaties: bij een productielocatie verdien je blokjes; bij een upgradelocatie ruil je ze voor betere blokjes; bij een handelslocatie ruil je ze voor andere blokjes; bij een fortlocatie lever je blokjes in voor de scorekaart en/of de bonustegel van die locatie. Een scorekaart levert meteen een bonus op (korting bij de inzet van kolonisten; een bonusblokje op de afgebeelde locatie; extra kolonisten vanuit de algemene voorraad; een exploratietegel).

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler zijn achtste scorekaart heeft geclaimd. Dan krijg je punten voor jouw scorekaarten, voor het voldoen aan bonustegels, voor de via scorekaarten verzamelde exploratietegels en voor jouw resterende blokjes.

Je kunt Century – een nieuwe wereld desgewenst combineren met een of beide voorgangers, zodat je in totaal vier spelvarianten tot je beschikking hebt. Hiervoor zijn afzonderlijke regelsheets beschikbaar.

Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Meer informatie: