L.A.M.A.

Bij Reiner Knizia’s nieuwe kaartspel L.A.M.A. verraadt de titel het ultieme doel: leg alle minpunten af. Het spelmateriaal bestaat uit zesenvijftig speelkaarten (acht keer de cijfers 1–6 en acht lama’s) en zeventig chips (1 en 10 strafpunten). Aan het begin van elke ronde schud je de kaarten en deel je er zes aan iedere speler. Met de rest vorm je een trekstapel, waarvan de bovenste kaart wordt omgedraaid als start van een aflegstapel. De actieve speler kiest één van drie actiemogelijkheden: één kaart spelen, één kaart trekken of passen. De bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat je mag afleggen: een kaart met dezelfde waarde of één hoger, een lama op een ‘6’ of op een andere lama of een ‘1’ op een lama. Wanneer er nog maar één actieve speler is, mag deze speler geen kaarten meer trekken.

De ronde eindigt wanneer iedereen heeft gepast of wanneer één speler al zijn handkaarten heeft afgelegd. Dan krijg je chips voor jouw resterende kaarten: de waarde van elke kaartsoort (het maakt niet uit hoeveel kaarten je van hetzelfde cijfer hebt) en tien chips voor een of meer lama’s. De speler die alle handkaarten aflegt, mag één chip afgeven (uiteraard bij voorkeur een zwarte van tien strafpunten). Je speelt door totdat iemand veertig strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten wint.

Ten slotte

Op het eerste gezicht is L.A.M.A. een onnozel aflegspelletje, waarvan we er al veel hebben en weinig willen spelen. Gelukkig biedt dit kaartspel meer dan dat. Bij L.A.M.A. zorgt slim passen voor pit. En dan doel ik niet op de vanzelfsprekende uitstap met een hand identieke lage kaarten. Mij gaat het vooral om de duels waarbij je elkaars lef test. Hoelang durf je nog kaarten te trekken om een gat in een volledig uitspeelbare reeks te vullen? Want je wilt immers dolgraag zwarte fiches lozen. Maar ja, wanneer jouw laatste opponent op een vervelend moment past (en reken maar dat dit met enige regelmaat bewust gebeurt), is het voorbij met trekken en zit jij met een lading bagger.

Uiteraard kent het spel fasen waarbij je zonder mentale inspanning kaarten aflegt. En dan is het de kunst om zo nu en dan de momenten van invloed en interactie te omarmen. Dat is wat L.A.M.A. voor mij doet uitstijgen boven de middelmaat. Dat is wat van L.A.M.A. voor mij een prima tussendoortje maakt. L.E.U.K.

L.A.M.A. was genomineerd voor het Duitse Spiel des Jahres 2019 en is de winnaar van de categorie 8 en 9 jaar van de Nederlandse Speelgoed van het Jaar verkiezing van 2020.

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games
Informatie: BSMBGGLudingNox
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten