Spiel des Jahres 2019: Just One

De Jury Spiel des Jahres heeft vanmorgen de winnaar van het Spiel des Jahres van 2019 bekendgemaakt. Dit is al veertig jaar een zowel kwalitatief als commercieel belangrijke Duitse prijs voor het beste familiespel. De prijsuitreiking werd uitgebreid en inhoudelijk sterk ingeleid door Staatsministerin Monika Grütters, ‘Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien‘. Het Spiel des Jahres van 2019 is Just One.  Dit spel is ontworpen door Ludovic Roudy & Bruno Sautter en wordt uitgegeven door Repos Production. De andere genomineerden waren L.A.M.A. van Reiner Knizia (Amigo Spiele/999 Games) en Werwörter van Ted Alspach (Ravensburger).

Just One is een coöperatief partyspel. De actieve speler moet een voor hem onbekende woord raden. Daartoe schrijft iedere medespeler met zijn uitwisbare stift een legale aanwijzing op zijn kaarthouder. De medespelers mogen niet overleggen. Originaliteit is cruciaal, identieke aanwijzingen (waaronder varianten) worden namelijk geschrapt voordat de actieve speler ze kan zien. De score wordt bepaald door het aantal correct geraden woorden.

Commentaar: van de drie genomineerden heb ik alleen L.A.M.A. gespeeld, en dat heeft mij in elk geval veel plezier opgeleverd. Just One ligt op mijn ’to do list’, Werwörter is niet mijn kopje thee.

Meer informatie: