Vikingen plunderen Leeuwarden

Op de spellenbeurs Speelwarden (zaterdag 6 juli in Leeuwarden) wordt door White Goblin Games onder meer het nieuwe worker placement spel Rovers van de Noordzee gedemonstreerd. Het speelbord toont twee gebieden met een zee ertussen. Aan de onderkant vind je een Vikingdorp, waar de spelers van alles en nog wat verzamelen. Aan de bovenkant vind je de havens, nederzettingen, kloosters en kastelen die jouw Vikingen gaan overvallen en plunderen. De actieve speler plaatst eerst een werker op het bord en voert de desbetreffende actie uit. Daarna pakt hij een andere werker van het bord en voert de desbetreffende actie uit.

In het dorp kun je kaarten trekken, een kaart spelen om de afgebeelde actie uit te voeren, een kaart spelen om jouw bemanning te versterken, buit offeren voor punten of ten slotte zilver, goud, proviand of stapjes op het legerspoor verzamelen.

Voor een overval moet je een werker van de juiste kleur plaatsen, moet jouw bemanning groot genoeg zijn en moet je het gevraagde proviand en goud inleveren. Jouw gevechtskracht wordt bepaald door een dobbelsteenworp, jouw bemanning en jouw legerspoor. Jouw gevechtskracht bepaalt hoeveel punten je verdient met de overval. Ten slotte pak je een nieuwe werker en eventuele buit. Bij sommige overvallen verlies je bemanningsleden, maar verdien je Valkyriepunten.

Het spel is voorbij wanneer er nog maar één kasteel met buit is, of wanneer de offertegels of de Valkyrie zijn uitgeput. Dan maakt deze speler zijn beurt af, waarna iedereen zijn laatste beurt uitvoert. Bij de eindtelling krijg je punten voor het Valkyrie- en het legerspoor, offertegels, sommige bemanningsleden en jouw buit.

Rovers van de Noordzee is ontworpen door Shem Phillips en geïllustreerd door Mihajlo Dimitrievski. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 60-80 minuten. Ik heb de Engelstalige editie meerdere keren gespeeld en heb me er kostelijk mee vermaakt. Het ‘speel één werker, pak één werker’ mechanisme zorgt – samen met het belang om de juiste kleur werker op het juiste moment te bezitten – voor uitdagingen in de planning en voor interactie. Je wordt onder druk gezet door de behoefte om je goed voor te bereiden en de drang om als eerste de buit binnen te halen.

Bij de Goblins kun je deze beurs ook luchtig dobbelen met Knister, Knaster, Railroad Ink en Qwixx. Verder liggen o.a. Zooloretto, Fits en Cacao op tafel.

Meer informatie: