999 Games op Speelwarden

999 Games komt zaterdag 6 juli met drie leuke spellen naar de beurs Speelwarden in Leeuwarden.

Bij Hadara ontwikkelt iedere speler in drie tijdperken zijn beschaving. Elk tijdperk bestaat uit twee fases. Bij Hadara hebben speelkaarten in vijf kleuren de hoofdrol. Voor elk tijdperk is er een eigen set. Aan het begin van elk tijdperk wordt het centrale voorraadbord gevuld met stapels kaarten van elke kleur (twee per speler). Midden op dat bord vind je een draaischijf met de clansymbolen van de spelers. Deze bepaalt van welke stapel je kaarten mag trekken. Iedere speler heeft een tableau waarop hij op vier sporen de stand van zijn volk bijhoudt: inkomen, militair, cultuur en voedsel. Verder zijn er velden voor toekomstige verworvenheden. Meer informatie: recensie.

Bij L.A.M.A. verraadt de titel het ultieme doel: leg alle minpunten af. Het spelmateriaal bestaat uit 56 speelkaarten (acht keer de cijfers 1–6 en acht lama’s) en 70 chips (1 en 10 strafpunten). Je schudt de kaarten, deelt er zes aan iedere speler, vormt met de rest een trekstapel, waarvan de bovenste kaart wordt omgedraaid als start van een aflegstapel. De actieve speler kiest één van drie actiemogelijkheden: kaart spelen, kaart trekken of passen. De bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat je mag afleggen: een kaart met dezelfde waarde of één hoger, een lama op een ‘6’ of op een andere lama of een ‘1’ op een lama. De ronde eindigt wanneer iedereen heeft gepast of wanneer één speler alle handkaarten heeft afgelegd. Dan krijg je chips voor jouw resterende kaarten: de waarde van elke cijferkaart (maakt niet uit hoeveel je er hebt) en tien chips voor een of meer lama’s (dit doet een beetje denken aan Gesjaakt). De speler die alle handkaarten aflegt, mag één chip afgeven (bij voorkeur een zwarte van tien strafpunten). Je speelt door totdat iemand veertig strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten wint. L.A.M.A. is een vreselijk leuk kaartspel, een en al luchtig vermaak afgewisseld met momenten van controle. Er zit meer in dan je op het eerste gezicht denkt.

Bij Gingerbread House is iedere speler een heks, die op een tableautje van 3 x 3 velden met peperkoektegels in verschillende kleuren een huisje in het sprookjesbos moet bouwen. Door het bos zwervende sprookjesfiguren probeerden jouw huisje op te vreten, maar daar heb je iets op gevonden. In de kooi met dat tuig! De actieve speler legt elke beurt één van zijn dubbele tegels op zijn tableau en voert de functies van de hiermee bedekte symbolen uit. Bij een joker mag je de functie kiezen. Bedek je met een dubbele tegel twee gelijke symbolen, dan mag je die functie driemaal uitvoeren. Na het aanleggen van de tegel mag je een of meer sprookjesfiguren vangen. Daartoe kies je een kaart uit de sprookjesrij (voor iedereen toegankelijk) of voor jouw poort (alleen voor jou toegankelijk). Betaal de op de kaart afgebeelde peperkoeken en leg de gevangen kaart onder jouw tableau. Na vijftien rondes hebben de heksen hun tegels verbruikt en worden de punten geteld. Dit is een grondstoffenverzamelaar met een driedimensionale methode om je economie op te bouwen. Je zit elkaar dwars in het wegsnaaien van kaartjes en opdrachten. Leuk spel.

Neer informatie: