999 Games onthult de oorsprong van Keltis

999 Games heeft deze week de Nederlandstalige editie van het Lost Cities bordspel uitgeleverd, een spel dat ruim tien jaar geleden door Rio Grande Games is uitgebracht. Dit is de oorspronkelijke bordspelversie van Reiner Knizia’s spelsysteem, dat door Kosmos met enkele aanpassingen is omgebouwd naar Keltis. Laatstgenoemde is dus eigenlijk een variant op dit bordspel. De spelers gaan op zoek naar vijf verloren steden. De vijf expedities voeren in negen stappen door woestijn, jungle, bergen, lava en water naar de vijf steden. De actieve speler speelt één kaart en trekt een open kaart van een aflegstapel of een gedekte kaart van de trekstapel. Je kunt de gespeelde kaart ongebruikt wegleggen (op de open aflegstapel van deze kleur), een nieuwe expeditie starten of een bestaande expeditie voortzetten. De kleur van de kaart bepaalt over welk expeditiespoor wordt bewogen. Daar zet je jouw figuur één veld vooruit. Voor elke volgende etappe van een expeditie moet je een kaart met dezelfde kleur en een gelijke of een hogere waarde spelen. Dit is anders dan je van Keltis bent gewend, waar je immers ook aflopende reeksen mag vormen (wat nu overigens als variant aan de regels is toegevoegd). De positie van jouw speelfiguren bepaalt de score (elk spoor begint met -/- 20), waarbij jouw expeditieleider dubbele punten oplevert. Onderweg kun je gebeurtenisfiches tegenkomen. Een puntenfiche levert extra punten op, een etappefiche geeft een extra beweging en een artefactfiche leg je tot de telling voor je neer.

Het spel duurt drie rondes, na elke ronde volgt een puntentelling. Een ronde is voorbij wanneer in totaal vijf speelfiguren ergens een zevende etappeveld hebben bereikt, of wanneer de trekstapel is uitgeput. Je krijgt en/of verliest de afgebeelde winstpunten voor de velden waar jouw speelfiguren staan. Jouw expeditieleider scoort dubbel. Verzamelde gebeurtenisfiches met artefacten lever je in tegen beige artefactfiches. Ten slotte worden alle gebeurtenissen weer over het bord verdeeld en starten de speelfiguren de volgende ronde vanaf het startveld. Na de derde ronde volgt een eindtelling voor de verzamelde artefacten. Dit kan aardig oplopen (of punten kosten wanneer je er te weinig hebt).

Lost Cities Het Bordspel is een ontwerp van Reiner Knizia. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 40 minuten.

Meer informatie: