Noctiluca van Z-Man Games

Asmodee heeft deze maand een Nederlandstalige editie van het Z-Man Games bordspel Noctiluca uitgebracht. Noctiluca zijn eencellige waterwezens, die onder bepaalde omstandigheden een gekleurde gloed weergeven. In dit spel zijn dit meer dan honderd zeszijdige dobbelstenen in vier kleuren. De spelers duiken om de beurt in een poel om deze dobbelstenen te verzamelen. Je bewaart de dobbelstenen in jouw potten. Dit zijn speelkaarten met gekleurde velden, waarvan je aan het begin van het spel twee exemplaren krijgt.

De actieve speler zet een van zijn pionnen op een lege oever, kiest een van de twee rechte paden vanaf die oever, noemt een cijfer van 1-6 en verzamelt alle dobbelstenen met die waarde op de velden langs het gekozen pad (in een rechte lijn). Verzamelde stenen bewaar je op jouw kaarten, op de velden met de juiste kleur. Heb je meer stenen dan opslagcapaciteit, geef je het overschot aan de volgende speler. Die mag er één op een passend veld bewaren en moet de rest doorgeven, enzovoort. Volle potten lever je in voor puntenfiches en voor vervangende potkaarten.

Nadat alle pionnen zijn ingezet is de ronde voorbij en wordt het speelbord opnieuw gevuld met stenen. Na de tweede ronde volgt de puntentelling. Er zijn drie kleuren puntenfiches; per kleur krijgt de speler met de meeste fiches één bonuspunt voor de niet verdeelde fiches uit de voorraad. Verder krijgt iedere speler punten voor zijn fiches, bonuspunten voor bepaalde potten en voor de kleur op zijn geheime opdrachtkaartje en ten slotte één punt per twee niet geleverde dobbelstenen.

Noctiluca is een ontwerp van Shem Phillips, die we in Nederland kennen van Rovers van de Noordzee. Noctiluca is geschikt voor 1-4 spelers (de solovariant heeft een eigen speelveld) vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer dertig minuten.

Meer informatie: