999 Games laat L.A.M.A. los

999 Games komt in de loop van deze week met Reiner Knizia’s kaartspel L.A.M.A., waarvan de titel het ultieme doel verraadt: leg alle minpunten af. Het spelmateriaal bestaat uit 56 speelkaarten (acht keer de cijfers 1–6 en acht lama’s) en 70 chips (1 en 10 strafpunten). Je schudt de kaarten, deelt er zes aan iedere speler, vormt met de rest een trekstapel, waarvan de bovenste kaart wordt omgedraaid als start van een aflegstapel. De actieve speler kiest één van drie actiemogelijkheden: kaart spelen, kaart trekken of passen. De bovenste kaart van de aflegstapel bepaalt wat je mag afleggen: een kaart met dezelfde waarde of één hoger, een lama op een ‘6’ of op een andere lama of een ‘1’ op een lama. De ronde eindigt wanneer iedereen heeft gepast of wanneer één speler alle handkaarten heeft afgelegd. Dan krijg je chips voor jouw resterende kaarten: de waarde van elke cijferkaart (maakt niet uit hoeveel je er hebt) en tien chips voor een of meer lama’s (dit doet een beetje denken aan Gesjaakt). De speler die alle handkaarten aflegt, mag één chip afgeven (bij voorkeur een zwarte van tien strafpunten). Je speelt door totdat iemand veertig strafpunten heeft verzameld. De speler met de minste punten wint.

L.A.M.A. is een vreselijk leuk kaartspel, een en al luchtig vermaak afgewisseld met momenten van controle. Er zit meer in dan je op het eerste gezicht denkt. Wanneer ze hiermee het grote publiek weten te bereiken (bijvoorbeeld de fans van UNO), dan is dit een klassieker in de dop.

Deze topper krijgt zijn beurspremière op 6 juli bij Speelwarden in Leeuwarden.

L.A.M.A. is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten.

Meer informatie: