Riksja Race, een nieuw loopspel

Een paar weken geleden werd ik benaderd door Mark Schalken van My Box. Samen met grafisch vormgever Tomas van Dongen en de Dongense kunstenaar Niels Balemans (ToNi Games) heeft hij het bordspel Riksja Race bedacht, dat sinds deze maand te koop is. Het spel speelt zich af in de drukke straten van India. Met jouw riksja pik je passagiers op, die je tegen betaling naar de juiste bezienswaardigheden vervoert. Het speelbord toont een abstracte stad. Deze stad bestaat uit ronde, met elkaar verbonden, velden. Iedere speler heeft een pion (zijn riksja), die op het startveld in zijn eigen kleur begint. Er zijn verder achttien genummerde velden, de exacte locaties waar je de passagiers moet afleveren. Dezelfde nummers vind je terug op achttien locatiekaarten, die in een gedekte stapel op het bord liggen. Er zijn verder een paar velden die jouw beweging verdubbelen. Het spel bevat achttien passagiersfiches (12 x 10, 3 x 15, 3 x 20) en zesendertig fooifiches (30 x 5, 5 x 10, 1 x 20). Aan het begin verdelen de spelers twaalf willekeurige passagiers gedekt over het speelbord. Ze mogen niet beginnen op startvelden of locaties.

De actieve speler gooit de zeszijdige dobbelsteen en verplaatst zijn pion exact dat aantal velden. Land je op een passagier, dan leg je dit fiche op jouw tijdspoor en trek je een locatiekaart. Dit is de, voor jouw medespelers geheime, exacte locatie waar jij deze passagier moet afleveren. Daarvoor heb je vijf beurten (stapjes op jouw tijdspoor). Ben je op tijd, dan gaat de passagier naar jouw scorestapel (10, 15 of 20 punten). Ben je te laat, dan leg je de locatiekaart af, stapt de passagier ter plekke uit jouw riksja en teleporteer jij terug naar je startveld. Een teleurgestelde passagier krijgt telkens een fooifiche (max. vier), wat zijn waarde voor de volgende vervoerder verhoogt. Eindig je bij een tegenstander zonder passagier, dan jaag je die pion terug naar zijn startveld. Eindig jij met een lege riksja bij een tegenstander met een passagier, dan steel jij zijn passagier en locatiekaart.

Nadat de twaalf passagiers zijn afgezet, is het spel voorbij en tellen de spelers de waardes van de verzamelde passagier- en fooifiches. De speler met de meeste roepies is de winnaar.

Riksja Race is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. Het spel is keurig uitgevoerd. Het speelbord is sober, maar voorzien van enkele mooie illustraties. Ga wel een beetje voorzichtig om met het uitklappen van het speelbord. Ik drukte te hard tegen de vouw in bij het neutraliseren van een lichte kromming, waardoor mijn bord nu uit losse delen bestaat. De fiches en de speelstukken hebben een goede kwaliteit, de doos is smaakvol vormgegeven. Spelinhoudelijk laat Riksja Race zich het best vergelijken met klassieke loopspellen. De dobbelsteen bepaalt hoe snel je beweegt. Omdat je voor succes exact op de juiste locatie moet eindigen, heeft de zeszijdige rakker veel invloed op het spelverloop. Het grote scorebereik van de fiches verhoogt het gelukselement.

Meer informatie: