Dobbel zo Clever

Roll & write dobbelspellen zijn al een paar jaar in opkomst, maar sinds de Kennerspiel des Jahres nominatie van Clever lijkt het hek van de dam. Geheel in pas met de algemene spellenbubbel worden we sinds 2018 overspoeld door nieuwe dobbelspellen. Zo’n overaanbod pleegt mijn interesse wat te dempen, maar voor de krenten uit de pap maak ik graag tijd vrij. Dat geldt helemaal voor een überkrent als Dobbel zo Clever, de opvolger van Wolfgang Warsch’s tophit uit 2018.

Ook bij Dobbel zo Clever speel je met zes dobbelstenen (zilver, geel, blauw, groen, roze en een witte joker), waarmee je op vijf manieren een mooie score probeert te halen. Het basissysteem is gelijk aan de voorganger. De actieve speler dobbelt en kiest maximaal drie keer, legt daarbij de lagere stenen af op de schaal en noteert zijn resultaat. Waarna de medespelers één steen van de schaal mogen kiezen en noteren. Dit spel introduceert een nieuwe bonusactie, waarmee de actieve speler een op de schaal afgelegde dobbelsteen opnieuw mag inzetten. Daarmee kun je op een leuke manier eerdere keuzes herstellen.

De zilveren categorie bevat vier rijen in de andere kleuren, met elk zes velden (waarde 1-6). Je kruist het gegooide zilveren getal in een kleur naar keuze. Vervolgens mag je alle deze worp op de schaal af te leggen lagere stenen ook aankruisen op de bijpassende waarde en kleur. Dit geeft je zo nu en dan de kans om een ogenschijnlijke baggerworp om te zetten in iets moois. Je krijgt per rij punten voor het aantal kruisjes (max. 22); een volle kolom levert meteen een bonus op.

Gele velden moet je met een eerste worp omcirkelen, waarna je ze met een volgende worp mag kruisen. Hier krijg je punten op basis van het aantal kruisjes (max. 165); een volle rij of kolom levert meteen een bonus op.

Blauw wordt ook nu gecombineerd met wit. Je noteert de som in een rij, die van links naar rechts moet afnemen. Het laatst ingevulde veld bepaalt de score (max. 78); sommige velden zijn goed voor een bonus.

Groen vul je ook van links naar rechts. Hier moet je de waarde van de steen vermenigvuldigen met de afgebeelde factor. Heb je twee velden gevuld, dan trek je de tweede waarde af van de eerste en noteer je het saldo (ook wanneer negatief). De score van deze kleur is de som van de ingevulde saldi; sommige velden zijn goed voor een bonus.

Roze mag je van links naar rechts zonder voorwaarden invullen, maar als je een bonus wilt incasseren moet de ingevulde waarde gelijk of hoger zijn dan hetgeen is afgebeeld. De score is de som van de ingevulde cijfers.

De vossen zijn gebleven en geven jouw score aan het einde van het spel de bekende boost.

Ten slotte

Ik vond Clever al een geweldig dobbelspel, met de gevarieerde scoremogelijkheden, het belang van de bonussen en de kick van een kettingreactie. Ik vind Dobbel zo Clever dubbel zo leuk. Deze dobbeltopper heeft niet alleen dat wat de voorganger zo aantrekkelijk maakte, maar biedt nog meer variatie, geeft jou de mogelijkheid om ogenschijnlijk slechte worpen zinvol in te zetten en blaast zo nu en dan een voortijdig gesneuvelde steen een tweede leven in. Dobbel zo Clever verrijkt een prima spelsysteem met meer keuzes en meer speelplezier. Een briljant dobbelspel!

Ik maak een compliment voor de creativiteit van de vertaler. De titel is voor vermeende taalpuristen misschien tenenkrommend, maar wat mij betreft is de essentie van de Duitse titel omgezet naar een ook in het Nederlands pakkende titel. Goed geDaan!

Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten